HILVERSUM - Schaam je rot’ prijkt er op het grote rode doek. Het doek heeft de hele gevel van het gebouw bedekt. Mensen lopen hectisch heen en weer door de gangen. De manager staat buiten een interview op camera te geven terwijl anderen even een luchtje scheppen. Wie niet beter zou weten zal verbaasd zijn om te horen dat hier psychiatrische patiënten in alle rust proberen te re-integreren in de samenleving. De SP in Hilversum heeft namelijk net de GGZ Wespp in Hilversum bezet. Dit om te protesteren tegen de geplande sluiting van het pand op 1 januari.

Al jaren heerst er onduidelijkheid over het Werkervarings- en scholingsproject voor (ex-)psychiatrische patiënten (WESPP). Meerdere keren werd er besloten om de locatie te sluiten, maar de instelling mocht toch open blijven. Nu lijkt het er op dat 1 januari 2019 de locatie toch echt zijn deuren moet sluiten. Reden voor de SP Hilversum om het gebouw vredelievend te bezetten. Binnen is het een vreemd aangezicht. Waar medewerkers druk in de weer zijn, werken de patiënten onverstoorbaar verder alsof er niks aan de hand is. De manager van de locatie loopt zenuwachtig heen en weer terwijl hij weer een telefoontje pleegt. Medewerkers staan de media te woord in de nauwe gangetjes en de SP medewerkers zitten buiten rustig met elkaar te praten.

In de keuken van het gebouw wordt ondanks alle hectiek gewoon doorgewerkt. Een aantal vrijwilligers van de dagbesteding zijn druk bezig met het in elkaar zetten van de lunch voor de patiënten. Wilma Kuipers(56) werkt al 8 jaar bij de dagbesteding. “Sinds ik weet dat het gaat sluiten gaat het bergafwaarts met mij. Het brengt heel veel onrust en paniek met zich mee. Ik voel me hier veilig. We kennen en begrijpen elkaar allemaal hier. Ik moet er even niet aan denken dat het hier gaat sluiten. De gemeente begrijpt niet dat dit een kwetsbare groep is. Daar moet je niet mee rommelen,’’ vertelt zij zichtbaar geëmotioneerd. Waarna zij weer verder gaat met de lunch. Want ondanks alles krijgen de patiënten gewoon hun tomatensoep met brood. Een gang verder lijkt het een totaal andere wereld. Een medewerker vraagt of wij zachter willen praten en legt ons uit wat de patiënten op dit moment doen. De een leest een boek, de ander is bezig met het maken van meubels. Ze krijgen de hectiek wel mee, maar besteden daar verder geen aandacht aan.

De GGZ locatie moet sluiten omdat het voor de gemeente financieel niet houdbaar is om de locatie open te houden.  ‘’Het gaat uiteindelijk om geld. Het kost ongeveer 250.000 euro per jaar om dit open te houden. We hebben in Hilversum geld genoeg. Er is zelfs een reservepot van een paar miljoen, dus we kunnen dit gewoon betalen.’’ Vertelt Bianca Verweij, fractievoorzitter van de SP Hilversum. ”Als je dit hier weghaalt zijn de mensen er nog steeds. Die moeten nog steeds ergens heen, die breng je dan ergens anders heen en dat kost ook weer geld. Dus het is een beetje zonde.’’

‘’De dagbesteding zit hier al meer dan twintig jaar. Dit is de enige plek in Hilversum waar dit kan. Als dit sluit gaan mensen misschien thuis zitten of op straat’’,  vervolgt Verweij (SP).  “De wethouder heeft aangegeven dat er in januari een oplossing is, maar dat duurt voor deze mensen te lang. Zij hebben rust en stabiliteit nodig. Wij hebben voor 8 oktober collega-raadsleden uitgenodigd om hierover in gesprek te gaan. Dan komen deze mensen van de GGZ ook allemaal om te vertellen wat zij graag willen.’’

Als de dag richting het einde loopt reist ook de vraag wanneer de bezetting stopt. ‘De manager vertelde dat hij zich genoodzaakt voelt de politie te bellen als wij niet voor sluitingstijd vertrekken. We hebben geen zin in gedoe, dus gaan daar gehoor aan geven’, besluit Bianca Verweij. En zo geschiedde. De bezetting was om 17:00 voorbij en de SP had zijn doel bereikt. Morgen is het gelukkig weer als vanouds in de GGZ.