HILVERSUM- Voor het souterrain van ‘’BOMBOEMBA” op de Edisonstraat staan opvallend veel fietsen. Het ochtendzonnetje schijnt op deze herfstdag en bezoekers lopen vrolijk het gebouw binnen. Speelgoed waar kinderen niet meer mee spelen, verdwijnt vaak achterin de kast. Dit speelgoed krijgt een tweede kans op de jaarlijkse speelgoedbeurs van speel-o-theek ‘’De Steeg’’.

Bij binnenkomst van het gebouw staat er een bord met een pijl. Die pijl wijst naar de speelgoedbeurs beneden. De winnares van de Facebook actie mocht als eerste naar binnen om haar waardebon van 25 euro te spenderen. Nadat zij haar speelgoed heeft afgerekend, loopt het al snel storm. De rest van de bezoekers lopen langs de lange tafels waar 1350 stuks speelgoed staan uitgestald. Dit speelgoed is afgelopen week ingeleverd door 33 mensen. Van tevoren is de prijs van elk stuk speelgoed besproken en een derde van de opbrengst gaat naar de speel-o-theek. De rest van de week zijn de vrijwilligers van de speel-o-theek druk bezig geweest met het controleren, sorteren en de prijzen van het speelgoed. Bij elke tafel staat aangegeven welk soort speelgoed er ligt. Er is van alles te koop: Playmobil, kinderfietsjes, spelletjes, boeken, poppen en ook auto’s. Al het speelgoed valt in de categorie nul tot en met tien jaar.

De vrijwilligers zijn te herkennen aan de blauwe shirts die ze dragen en zijn druk bezig met het helpen van de bezoekers. Er staan grote kartonnen dozen klaar. Daarin kunnen de bezoekers het uitgezochte speelgoed verzamelen. De meeste bezoekers maken hier dan ook gebruik van en lopen met een hele doos vol naar de kassa in de kamer ernaast. Daar zitten de vrijwilligers klaar om het speelgoed af te rekenen.

Herma Veurink is mede-oprichtster van de speel-o-theek en vertelt vrolijk tussen alle drukte door over deze organisatie: ‘’In 1983 zijn we officieel geopend. Eerst moesten we deze plek delen met het buurthuis, maar die ging na een tijdje weg. Hierdoor kregen we een veel grotere ruimte tot onze beschikking.’’ De speelgoed collectie van de speel-o-theek bestaat nu uit ongeveer 800 stuks en een lidmaatschap voor een jaar kost 25 euro. Herma: ‘’Kinderen raken snel uitgekeken op speelgoed. Hier kunnen ze 4 stuks speelgoed lenen voor 4 weken om zo erachter te komen of ze ermee willen blijven spelen. Als dat zo is, kunnen de ouders het alsnog kopen in de winkel en als dat niet zo is, zoeken ze hier iets nieuws uit om te lenen.’’

Het organiseren van de beurs heeft dan ook meerdere doelen. Herma: ‘’We organiseren deze beurs expres in november. De feestdagen komen er weer aan en hier kunnen mensen met lagere inkomens alsnog speelgoed van goede kwaliteit voor weinig geld kopen.’’ De meeste bezoekers van de beurs zijn dan ook niet lid van de speel-o-theek. Vrijwilligster Ernie Visser laat na afloop van de beurs weten dat de opbrengst van de dag na aftrek van de kosten 375,00 euro is en er in totaal 80 bezoekers waren. De speel-o-theek heeft zelf ook leuke dingen ingekocht, zoals een houten keukentje, een drumstel, een Thomas de Trein set en barbies. Voor degenen die de beurs gemist hebben, is er nog een alternatief. Herma: ‘’Het speelgoed dat niet opgehaald is na de beurs, kan tot en met kerstmis gekocht worden in de speel-o-theek. Na Sinterklaas is al het speelgoed dat nog over is voor de halve prijs te koop.’’