Dit jaar is robotica het thema van Nederland Leest. De bibliotheek in Hilversum geeft daarom in november vier keer een speciale workshop namelijk robotica. Het is een gratis cursus speciaal bedoeld voor volwassenen.

Bij de cursus kunnen de deelnemers met meerdere robots spelen. Zo zijn er robots die simpeler te besturen zijn (zoals de Blue-bot) en zijn er ook robots die moeilijker zijn (zoals de Lego Mindstorms). Omdat de robots uit zichzelf niks doen moet de deelnemer ze zelf programmeren. Dit hoeft volgens Mirjam Röling, de begeleider van de cursus, echter geen belemmering te zijn: “Van te voren denken ze vaak dat het moeilijk is, maar achteraf blijkt dat wel mee te vallen.”

“Ik zou het zelf niet echt een workshop noemen, eerder een kennis maken met robots. Een soort inloop avond”, zegt Röling. Het is een soort inloopavond aangezien de cursus niet tijdsgebonden is. Je kan zelf beslissen wanneer je binnen komt en weg gaat tussen zeven en negen uur ’s avonds.

Bij de bibliotheek Hilversum kon je al eerder terecht voor technische workshops. Zo is er het FabLab waar kinderen en volwassene met 3D printers aan de slag kunnen en is er Coder dojo waar kinderen leren programmeren. “Op zich doet de bibliotheek al veel met mediawijsheid zoals het FabLab”, zegt medewerkster Sjoukje Jukkema. “En nu het thema van Nederland Leest robotica is, kunnen we dit zo handig combineren.”

In totaal is de workshop robotica vier keer in de maand november. Namelijk op 1, 9, 18 en 28 november. De exacte tijden van de workshop zijn te vinden op de website van de bibliotheek Hilversum.