Ik zie het al helemaal voor me, ‘Tergooi’, het ziekenhuis in Hilversum gaat failliet. Want ja, ziekenhuizen kunnen tegenwoordig blijkbaar ook failliet gaan!

Mensen lopen verward over de Oude Amersfoortseweg met rollators en infuuspalen aan de hand. Een grote groep moeders met pasgeboren baby’s, waarvan sommige zelfs nog in couveuses liggen, loopt massaal voorbij. Iemand roept “Is er een dokter in de buurt? Ik voel me echt niet goed!” Een oude man van rond de tachtig jaar strompelt moeizaam op zijn krukken en struikelt bijna over een mogelijk weggewaaid stuk verband op de grond. Iedereen is in rep en roer, allemaal door het faillissement van het ziekenhuis. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?!

Kijk, dat een kledingwinkel failliet gaat, jammer, maar ‘that’s it’. Die o zo mooie broek die ik graag wilde kopen kan ik later wel ergens anders halen, of desnoods bestel ik hem online. Maar een ziekenhuis? Hoe laat je in hemelsnaam een ziekenhuis failliet gaan? Maar nee, één ziekenhuis was eigenlijk nog niet genoeg. Laten we dan maar meteen twee ziekenhuizen in Nederland failliet verklaren!

Natuurlijk weet ik heus wel dat patiënten niet zomaar de straat op worden gezet, maar dat ze zo snel mogelijk worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Maar denk aan alle mensen die nu plotseling zonder baan zitten. Artsen die 28 jaar lang in hetzelfde ziekenhuis hebben gewerkt zijn ineens werkloos. De mensen die dagelijks levens redden mogen nu gaan solliciteren bij de Albert Heijn zodat ze tenminste nog iets verdienen. Ik weet nog dat mijn moeder mij vertelde dat als ik in het ziekenhuis ging werken, bijvoorbeeld verpleegkundige zou worden, er altijd wel werk voor me zou zijn. Nou… sorry mam, maar als ziekenhuizen ineens failliet kunnen gaan, dan blijf ik toch maar liever journalist.