In het stadsgebouw van Hilversum vindt de derde editie van het stadsgesprek, dat gaat over collectief bouwen en wonen, plaats. Terwijl Irmgard van Koningsbruggen, voorzitter DAC en architectuurhistoricus, de PowerPoint klaarzet om te beginnen, zoeken de aanwezigen een plek op één van de gele stoelen die in vijf rijen achter elkaar zijn klaar gezet voor het grote witte scherm.

Binnen staan mensen in pak aan statafels een kop koffie te drinken en met andere aanwezigen te praten. De ruimte is groot met hoge plafonds. Het is iets over half negen en mensen staan te wachten tot het stadsgesprek gaat beginnen.

Als Irmgard van Koningsbruggen begint met haar presentatie gaan er een paar kleine dingen mis met de PowerPoint. Mensen lachen zachtjes, maar ze herpakt zich en gaat door met de introductie van de presentatie. De avond wordt historisch ingeleid, zo vertelt ze dat zelfbouw de oudste en eerste vorm is van bouwen. Onderwerpen over kooplieden, elite en bouwen op eigen kavels worden aangesneden. Irmgard laat afbeeldingen zien over hoe dingen er vroeger uitzagen en wat dat te maken heeft met de dag van nu. “In 1972 tot 1977 had je al collectief wonen, die plaatsen waren autovrij. Dat was toen nog heel bijzonder. Zelfbouw bestaat al eeuwenlang.” Tijdens de presentatie loopt een man met een blauwe bril in een beige jasje rond om foto’s te maken van de bijeenkomst.

De volgende spreker die aanwezig is, is Duzan Doepel, architect van Doepelstrijkers in Rotterdam. Duzan Doepel vertelt over de verschillende projecten waar hij aan heeft gewerkt. De projecten verschillen van werken met ex-gedetineerde tot duurzame projecten met organische materialen. Ondertussen zie je mensen in de zaal aantekeningen maken. Wanneer Duzan Doepel is uitgepraat zijn er nog een aantal mensen met vragen die hij beantwoordt, wat voor opheldering zorgt.

Een andere spreker die de aanwezigen ook te woord staat deze avond is Leen de Wit, projectleider Veemarkt Gemeente Utrecht. Leen de Wit vertelt over de nieuwe wijk naast de A27 voor CPO, MO en reguliere bouwprojecten. De eerste fase van het project is afgelopen zomer opgeleverd. Leen de Wit gebruikt veel dia’s en vertelt veel met het laten zien van afbeeldingen. Hij laat afbeeldingen zien waardoor het verhaal duidelijker wordt en mensen lachen. Wanneer zijn tijd om is, vraagt Leen de Wit: “Mag ik nog even snel wat vertellen?” En daarmee krijgt hij twee minuten extra. Hij vervolgt zijn verhaal over de verschillende bouwvelden die zijn aangelegd en wat voor een doeleinde die hebben. Elk bouwveld heeft een andere doelgroep en ziet er anders uit. Zo vertelt hij over ‘Blok Y’, de doelgroep daarvoor is jong. ‘Blok Y’ bestaat uit loft appartementen.

Na Leen de Wit kwamen nog enkele andere gastsprekers aan bod. Onder andere Chris Vanderheyden, Buro Oost en voorzitter van diverse welstandcommissies en Willem Gockel, voorzitter CPO Almansweide Hilversum en toekomstig bewoner.

Aan het einde van het programma vindt er een discussie plaats. Indira van ’t Klooster, Architectuur Journalist en Senior Projectleider Architectuur Lokaal, leidt de discussie. Iedereen verplaatst zijn stoel in een grote kring, sommige van hen pakken nog een kopje koffie of thee en komen dan terug in de kring zitten. Een aantal aanwezigen nemen buiten de kring plaats en aanschouwt hoe de discussie verloopt. Tijdens de discussie worden er onderwerpen aangesneden over het CPO, MO en reguliere bouwprojecten. Mensen uit het publiek krijgen de vraag voorgelegd of de gemeente het project goed heeft aangepakt en of er dingen beter hadden kunnen gaan. Er zijn mensen van het CDA aanwezig en andere politieke partijen. Zij gaan ook met elkaar de discussie aan over wat zij vinden van de projecten en hoe het aangepakt wordt.

Als het programma is afgelopen gaan de mensen, met een drankje vanuit de bar, weer aan de statafels staan en bespreken ze met zijn allen de avond door.