HILVERSUM – Starters komen steeds moeilijker aan een huis, dat is bekend. Dit komt onder andere door stijgende huizenprijzen en een oververhitte huizenmarkt. De huizen in Noord-Holland worden ook steeds duurder. Amsterdam is hier voorloper in, de huizenprijzen in de hoofdstad stijgen gigantisch snel. In Hilversum wordt het eveneens steeds moeilijker om als starter een huis te bemachtigen.

De huizenprijzen zijn sinds 2007 niet meer zo hoog geweest. In augustus lag de gemiddelde prijs van een koopwoning zes procent hoger dan het jaar ervoor. Naar verwachting stijgen de huizenprijzen zelfs tot zeven procent in 2017. Ook in Hilversum zijn de huizenprijzen gestegen, en blijven ze stijgen. Daar komt ook nog bovenop dat de regels voor een hypotheek krijgen enorm zijn aangescherpt. Dit maakt het kopen van een huis als starter ontzettend moeilijk.

Hilversum is aantrekkelijk voor starters. De stad ligt tegen de randstad aan, heeft een leuke binnenstad met kroegjes en winkels en is centraal gelegen in Nederland. Hilversum probeert starters op de woningmarkt ook zoveel mogelijk te helpen. Verpauperde panden worden opgeknapt tot sociale huurwoningen, er worden starterswoningen aan het Noordse Bosje gebouwd en er worden avonden geregeld waar je kunt praten met makelaars, gespecialiseerd in starterswoningen. Toch zijn er geringe mogelijkheden voor nieuwbouwwijken, Hilversum wordt namelijk omringd door natuurgebieden waardoor de ruimte gering is.

Door de hoge huizenprijzen vragen veel jongeren hulp aan hun ouders. (Pleeg)ouders mogen je namelijk een belastingvrij bedrag van maximaal €52.752 schenken. Ze kunnen ook jaarlijks een belastingvrij bedrag van €5.277 storten. Steeds meer ouders kopen een woning voor hun kind. Deze trend is de laatste jaren steeds groter geworden. Ouders investeren in een huis, zodat hun geld niet verdwijnt aan de huurbaas van hun kind. Wanneer ze de woning over enkele jaren weer verkopen, kunnen zij dat hoogstwaarschijnlijk met winst doen.

Starters worden dus veel geholpen in hun zoektocht naar een huis, ook al leidt het niet altijd tot een nieuwe stek. Je zou kunnen zeggen dat het makkelijker is om als starter een huis te vinden in Hilversum, door de hulp die de gemeente aanbiedt. Echter blijft het moeilijk, en moeten velen hun ouders lief aankijken voor financiële hulp.