Toezichthouders bij het fietsdepot aan de Kerkbrink zien een verandering in het gedrag van de Hilversummer sinds het nieuwe fietsbeleid. Jelt en Henk (allebei liever geen achternaam), twee toezichthouders bij het fietsdepot, merken dat meer mensen hun fiets in de rekken zetten. “Je merkt gewoon op een dag als vandaag dat meer mensen hun fiets in de rekken zetten.” Jelt wijst naast de stalling tegenover het depot: “Sinds deze week staat het daar helemaal vol.” Volgens Jelt komt dit door het bedrag dat moeten worden betaald om de fiets weer in bezit te krijgen. “Vijftien euro is ook niet niks, van mij had het ook vijf euro mogen zijn.“

De mensen reageren volgens Jelt en Henk vrij rustig, “Een enkeling die dan woorden gebruikt, maar over het algemeen werkt iedereen mee.” De twee toezichthouders valt wel op dat het vaak vrouwen en scholieren zijn die hun fiets komen halen, “De mannen zullen waarschijnlijk werken” concludeert Jelt. Henk heeft wel zijn twijfels of iedereen inmiddels op de hoogte is van het nieuwe beleid, “ Ik had laatst een paar studenten hier en die wisten nergens van, terwijl er overal borden hangen.”

Voor de fietsen die zijn weggevoerd zal de eigenaar vijftien euro moeten betalen om deze weer terug te krijgen. Dit is onderdeel van het nieuwe fietsbeleid van Hilversum. De Hilversumse gemeente wil het centrum bereikbaar en aantrekkelijk houden. “De gemeente Hilversum hoopt dit najaar met meer informatie te kunnen komen over een ondergrondse stalling.” aldus Kristel Klomp, woordvoerder voor de gemeente Hilversum.