HILVERSUM – Stichting Buurtmobiliteit Kerkelanden begint in maart met ritten aanbieden aan ouderen in de Buurtmobi. Met het elektrische karretje halen vrijwilligers ouderen en mensen die slecht ter been zijn op en brengen hen naar hun bestemming binnen de wijk Kerkelanden. “Eenzaamheid kun je tegengaan door mensen mobiel te maken,” aan het woord Jerry Braaksma, voorzitter van Stichting Buurtmobiliteit Kerkelanden.

De Buurtmobi is een elektrische shuttle, “een soort golfkarretje,” zoals Braaksma het omschrijft. De shuttle zal op werkdagen tussen negen en vijf gaan rijden. Het project is bedoeld om binnen de wijk Kerkelanden te blijven. “In deze wijk wonen relatief veel ouderen. De Buurtmobi is bedoeld voor kleine ritjes binnen de wijk naar bijvoorbeeld het winkel- of gezondheidscentrum. Kerkelanden is een grote wijk, waardoor ouderen het moeilijk vinden om zich te verplaatsen,” aldus Braaksma.

De Buurtmobi is echt nodig volgens Braaksma. “Kerkelanden is naast een grote wijk ook een brede wijk. Het is voor ouderen lastig om over te steken bij de grote weg die door de wijk loopt. De bus is ook geen optie, die stopt niet overal en komt niet langs het winkelcentrum.”

Stichting Buurtmobiliteit Kerkelanden heeft als doel eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan. Monique Gijsman, werkzaam bij politie Hilversum en vrijwilliger bij stichting Buurtmobiliteit heeft het idee concreet gemaakt. Ze is dankzij haar werk veel in contact met bewoners in Kerkelanden. “De doelgroep is er enorm enthousiast over, ook diverse zorgcentra reageren enthousiast.”

Een ritje met de Buurtmobi kost €1,50. “Organisatoren van soortgelijke projecten hebben ons aangeraden om de service niet gratis aan te bieden. Hierdoor hopen we dat mensen alleen in serieuze gevallen beroep doen op de service.” Ook heeft de stichting Buurtmobiliteit van verschillende instanties geld gekregen, waaronder de Gemeente Hilversum, Stichting Senioren en verschillende ondernemers in het winkelcentrum van Kerkelanden. Ook kleine verenigingen en particulieren steunen de actie door geld te schenken.

Een ritje bestellen is eenvoudig, vertelt Braaksma. “Senioren en mensen die slecht ter been zijn kunnen de telefooncentrale bellen. Los van de bestuurder kunnen er drie mensen en twee rollators mee in de shuttle. Om de shuttle elektrische te laten rijden is een financieel- en milieubewuste keuze geweest. Juist omdat de shuttle korte afstanden aflegt is het heel goed te doen.”

De stichting bestaat volledig uit vrijwilligers. “We hebben mensen nodig die de shuttle willen besturen, maar ook mensen die de telefoon willen opnemen en de ritten kunnen inplannen. De stichting bestaat nu uit zes vaste vrijwilligers, maar de organisatie streeft naar 30 tot 40 vrijwilligers.

Het project gaat 1 maart van start. “We zijn er nog lang niet. Op papier is het allemaal al in orde, maar we zijn nog hard op zoek naar vrijwilligers. Ook moeten de vrijwilligers nog getraind worden. Als vrijwilliger moet je bereid zijn mensen van hun woning naar het karretje te kunnen begeleiden. Ook moeten vrijwilligers weten wat er gebeurt als iemand bijvoorbeeld gereanimeerd moeten worden, dat zijn zaken waar we in de toekomst wellicht mee te maken kunnen krijgen en waar we goed op voorbereid moeten zijn.”