Als je door Hilversum loopt en de vrouwelijke straatnamen telt, zal je niet meer dan tien vingers nodig hebben. Maar twaalf procent van de straten die naar mensen zijn vernoemd in Nederland, is vernoemd naar een vrouw. Daarom wil GroenLinks in Hilversum dat voortaan straatnamen niet meer worden vernoemd naar witte mannen totdat er een evenwicht is bereikt. Gelijk kwamen er op sociale media veel reacties op. Waardoor fractievoorzitter Marleen Remmers zich ging verantwoorden wat ze, naar mijn idee, niet had hoeven doen. 

Zo gaf ze aan dat “het voorstel niet is bedoeld om witte mannen af te zeiken maar om een evenredige vertegenwoordiging te krijgen.” Maar waarom verantwoordt ze zich? Natuurlijk gaan mensen reageren, al helemaal mannen die hier zelf onder vallen. Die voelen zich nu natuurlijk weer oh zo gekwetst en buitengesloten. Witte mannen waren vroeger superieur maar we leven niet meer in een tijd dat dat de norm is. Dingen veranderen nou eenmaal mee met de tijd en verandering is hier nu hard nodig. 

Vrouwen en mensen met een andere kleur of achtergrond worden nauwelijks vertegenwoordigd in straatnamen en worden vaak nog steeds gediscrimineerd in het dagelijks leven. Het is dus helemaal geen slecht idee om nu de vrouwen en mensen met een andere kleur en/of achtergrond op een bordje in het zonnetje te zetten.

Toen ik mijn eigen vriend (zelf een witte man) vertelde over dit voorstel werd ik raar aangekeken. Hoezo geen witte mannen straatnamen meer? Wat is daar mis mee? Toen ik hem uit wilde leggen dat er nauwelijks straatnamen naar vrouwen zijn genoemd raakte hij ongeïnteresseerd. Ik kreeg de opmerking naar mijn hoofd “witte mannen zijn nou eenmaal vaker succesvol dan vrouwen”. Toen ik spontaan belangrijke vrouwen, waaronder Michelle Obama, begon op te noemen kreeg ik in vol sarcasme terug: “ja dat is wel een héél belangrijke vrouw.” Het had geen zin, witte mannen zelf zien vaak het probleem niet. Waarom zouden ze ook? Voor hen is het natuurlijk prima zo. 

Het voorstel zal veel meer diversiteit brengen en het zal er ook voor zorgen dat vrouwen en mensen met een andere kleur of achtergrond zich meer vertegenwoordigd voelen in Hilversum. Behalve voorlopig de witte mannen dan. En als we dan toch bezig zijn, als het voorstel doorgaat, laat dan ook maar gelijk de vrouwen van GroenLinks op de straatnaambordjes terecht komen voor dit fantastische voorstel.