HILVERSUM - In de regio Gooi en Vechtstreek rookt ongeveer 1 op de 5 volwassenen. Een jaarlijks evenement om de rokers te helpen met stoppen is Stoptober. Maandag 1 oktober is de start van de vijfde editie. Tijdens deze landelijke actie worden rokers opgeroepen om 28 dagen te stoppen met roken, maar hoe zit dat in Hilversum?

In Hilversum doen zowel GGD Gooi en Vechtstreek als ziekenhuis Tergooi mee met Stoptober. “Patiënten en bezoekers die extra ondersteuning willen bij het stoppen met roken kunnen terecht bij de stoppen met roken poli in ziekenhuis Tergooi”, aldus Lucielle Praktiek communicatieadviseur bij Tergooi.

“Per 1 Januari 2019 is het de bedoeling dat Tergooi volledig rookvrij zal zijn. Door middel van een onlinecampagne worden rokers de komende maanden actief geïnformeerd, wij hopen hiermee duidelijk te maken dat roken niet past in een omgeving waar gezondheid centraal staat.”

Stoptober is een landelijke actie. Initiatiefnemers zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, de Alliantie Nederland Rookvrij, het Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland. Tussen 1990 en 2017 is het totale percentage rokers onder de bevolking van 18 jaar en ouder gedaald van 35,7% naar 22,9%.

Voor deelnemers aan Stoptober is er een speciale gratis Stoptober-app. De app stuurt dagelijks positieve berichten die de gebruiker aanmoedigen en helpen vol te houden om te stoppen met roken.