De kindergemeenteraad is succesvol van start gegaan. 19 september was de eerste vergadering, waar groep-achtleerlingen een pitch mochten presenteren. Hier zijn drie ideeën uit voortgekomen die betrekking hebben op de basisschoolleerlingen in Hilversum.

Bij de eerste vergadering van de kindergemeenteraad werden diverse ideeën gepresenteerd door de fractieleden van alle zeven basisscholen die deelnemen aan dit nieuwe concept. Na alle presentaties mochten de raadsleden namens hun school stemmen op het idee dat zij het beste vonden. De nummer 3 gaven ze één punt, de nummer 2 twee punten en de nummer 1 drie punten.

Na alle stemmen te hebben geteld, werd er een algemene top 3 samengesteld: Venne voor Veiligheid, een campagne tegen mediapesten en Buitenlokaal. De kindergemeenteraad heeft een budget van 8000 euro waarmee ze ook écht een van de ideeën gaan uitvoeren. Welke dat gaat worden, wordt beslist op 1 november. Alle drie de ideeën worden op de basisscholen met alle leerlingen besproken. Op 8 november wordt het beste idee voorgelegd aan de ‘grote’ gemeenteraad.

“Ik denk dat het Fan voor Veiligheid wordt,” zegt Sterre Putman (11), fractielid van De Gooise Daltonschool. Dit is het idee van de Godelindeschool, vertegenwoordigd door Venne van Vuure. Het plan is om een website te maken waarop alle Hilversummers een foto kunnen plaatsen van een door hen gevaarlijk gevonden verkeerspunt. Vervolgens beslist de kindergemeenteraad wat er op dit punt moet veranderen om de verkeerssituatie veiliger te maken.

Vergaderen is niet het enige wat de kinderraad doet. Kinderburgemeester Willemijn de Groot (11) vertelt dat ze regelmatig ceremoniële taken mag uitvoeren, zoals het openen van het insectenhotel in Riebeeck. Ook mag ze Sinterklaas ontvangen met burgemeester Pieter Broertjes. Willemijn en de andere raadsleden ervaren op jonge leeftijd dus al hoe het is om deel te nemen aan het gemeentebestuur. Maar of Willemijn ooit “echte” burgemeester zal worden, weet ze nog niet. “Pieter Broertjes heeft het heel erg druk, dus ik weet niet of ik ook burgemeester wil worden.”