De Hilversumse netwerkorganisatie van mensen en kerken, Aandacht Helpt, organiseerde vorige week woensdag een avond met Syrische vluchtelingen. De bedoeling van deze avond was om vluchtelingen met andere Hilversummers in contact te brengen, informatie te verschaffen en ook om het gezellig te hebben. Dit is niet de eerste ontmoetingsavond die verzorgd is door de organisatie en volgens Jan Willem Meinsma, ook voorzitter van de Raad van Kerken Hilversum, ook niet de laatste.

Vorige week woensdag kookten zeven Syrische families eten voor zo’n 50 aanwezigen. Volgens Meinsma was de avond er niet alleen voor de vluchtelingen: “De ontmoetingsavond mobiliseerde niet alleen de Syrische kant, maar ook de Nederlandse.”

De vluchtelingen komen zo niet alleen in contact met lotgenoten, maar ook met de Nederlandse cultuur. Zo is het verhaal van Sinterklaas uitgelegd en waarom men dit in Nederland viert. Verder kwam de discussie over de Zwarte Piet aan bod, aangezien dit, vooral rond deze tijd van het jaar, weer veel ter sprake komt. Meinsma maakt duidelijk: “We willen voor elkaar van betekenis kunnen zijn.”

De avond bestond uit twee delen, van 18:00 tot 19:45 was er eten en muziek, vervolgens van 20:00 tot 21:30 muziek en informatie. De Syrische families zorgden voor het eten en Yosef Alnablsi voor de muziek. Alnablsi is zelf ook afkomstig uit Syrië, bespeelt de luit en is ondertussen al drie jaar in Nederland. De luit is een populair instrument in Arabië en, aldus Alnablsi, ook een prachtig instrument. Eerder was hij al te gast bij het Wereldmuziekfestival ‘t Gooi, in Bussum.

Aandacht Helpt organiseerde eerder al een drumcirkel voor de Syrische vluchtelingen, waarbij iedereen op een djembé mocht trommelen. Na dit georganiseerd te hebben, besloot de groep een nieuwere actievorm te zoeken, waar meer contact gelegd kon worden. Hier is uiteindelijk de ontmoetingsavond uitgekomen. Een volgende ontmoetingsavond staat ook op de agenda: “We zijn al nieuwe ideeën aan het uitbroeden.”