Hilversum – Het is een landelijk probleem, maar ook in Hilversum zijn er niet genoeg woonvoorzieningen voor ouderen. De verzorgingstehuizen raken vol en vooral in de randstad. Er zijn meerdere partijen die hier een eind aan proberen te maken, dit blijkt echter geen makkelijke taak.

Een van de woonvoorzieningen voor ouderen in Hilversum is Amaris zorgroep Zuidereheide. In het gebouw wat er nu staat is er woongelegenheid voor 200 bewoners. “Wij hebben een wachttijd van ongeveer een jaar,” vertelt Anja Diepstraten. Het huidige Zuiderheide zal binnenkort plaats moeten gaan maken voor nieuwe wooncomplexen. Er worden er vijf gebouwd, waarvan er twee voor ouderen zullen zijn. De appartementen zullen groter worden, maar er kunnen straks nog maar 100 ouderen wonen. “Het huidige gebouw is gewoon af en voldoet ook niet meer aan de woonstandaard die wij tegenwoordig hebben. Het enige nadeel is dat we, om deze woonstandaard wel te behalen, ruimte hebben voor minder mensen.”

Zuiderheide is niet de enige, ook HilverZorg heeft wachtlijsten van één tot anderhalf jaar vertelt Sandra van Drunen. HilverZorg biedt, net zoals Zuiderheide, ook thuiszorg. Toch is te merken dat er niet genoeg ruimte is. “Mensen worden gewoon steeds ouder, er is dan ook steeds intensievere zorg nodig en om dit te kunnen bieden moeten mensen de mogelijkheid hebben bij ons te wonen.” Ook vertelt Van Drunen dat ze denkt dat in de randstad de vraag naar voorzieningen groter is dan in het Noorden of in Limburg.

Er is echter nog een lichtpunt inzicht. “Bij particuliere partijen, zoals Domus Magnus, zijn de wachttijden niet erg lang,” aldus Marieke van Westerlaken. Dit komt omdat bij particuliere partijen mensen zelf ook best wel veel geld moeten bijdragen om ergens te mogen wonen. “De doelgroep is dan kleiner, want niet iedereen kan dat betalen,” vertelt Van Westerlaken.

De partij Leefbaar Hilversum heeft in maart al ingezien dat hier een oplossing voor moet komen. Volgende maand komt het op de agenda bij de raadscommissie. Verschillende plannen zijn er al, waarom zijn deze dan nog niet uitgevoerd? “We kunnen het niet alleen,” vertelt Mirjam Kooloos, secretaris van Leefbaar Hilversum. “Het gaat allemaal om geld, nieuwe woonvoorzieningen laten bouwen of leegstaande panden ombouwen is niet goedkoop.”