In Hilversum is, net als in de rest van Nederland, een tekort aan crisisopvangplekken voor vrouwen. Oranje Huis Flevoland-Gooi en Vechtstreek, gevestigd in Almere, heeft gemiddeld zeven tot acht keer per jaar te maken met een crisisopname waarvoor op dat moment niet een noodbed beschikbaar is. De vrouwen worden dan in een “dure” hotelkamer ondergebracht.

NOS op 3 meldde vrijdag dat er te weinig noodopvangplekken zijn voor vrouwen die moeten vluchten voor hun partner. Het Landelijk Netwerk Vrouwenopvang zegt dat het tekort aan crisisbedden leidt tot onverantwoorde veiligheidsrisico’s.

De noodbedden in het Oranje Huis, in Almere, zijn eigenlijk altijd gevuld. Als er geen plek is voor de Hilversumse vrouwen wordt er gekeken of ze in een ander Oranje Huis van Blijf Groep, een maatschappelijke organisatie op het gebied van huiselijk geweld, terecht kunnen. Zeven tot acht keer per jaar komt het voor dat dit niet mogelijk is. Er zijn hotels waar afspraken mee gemaakt zijn, hier komen de vrouwen dan terecht. “Het uitgangspunt is altijd: wie volgens Veilig Thuis en de politie een noodbed nodig heeft, krijgt er een,” aldus Ilse den Hollander van Blijf Groep.

Er is dus geen wachtlijst bij het Oranje Huis Flevoland-Gooi en Vechtstreek, zeker niet voor de noodsituaties. Wel is het voor de organisatie moeilijk mensen van een noodopvang naar de reguliere opvang te verplaatsen. Hierdoor verblijven sommige vrouwen, maar ook mannen, langer in een noodbed dan bedoeld. Dit is zeker niet wenselijk. Het liefst zou Blijf Groep de vrouwen sneller naar een reguliere opvang verplaatsen, dit omdat ze hier langer kunnen verblijven, in een veel rustigere omgeving.