Apothekers hebben last van het "dreigende" tekort aan medicijnen, zo ook in Hilversum waar de tekorten steeds groter en groter worden. Dit is ook te merken bij de Apotheek W.F. van Heemskerck Duker. Hoe dat komt is eigenlijk heel erg simpel.

 

“Er dreigt niet alleen een tekort, er is al lang een tekort aan medicijnen in Nederland” zegt Marian ter Borg (57) apotheker bij Apotheek W.F. van Heemskerck Duker.

De plekken waar iedereen voormalig de grondstoffen voor het produceren van medicijnen vandaan haalde zijn geoutsourcet (er zitten geen tot bijna geen grondstoffen in de grond). Hierdoor moeten de stoffen uit andere landen komen zoals bijvoorbeeld China, India en Israël. Het probleem is echter dat als er iemand is die de apparatuur schoonmaakt met een vervuilde stof dan kunnen al die geproduceerde medicijnen direct niet meer worden gebruikt.

Een andere kant van het probleem is dat Nederland niet winstgevend is in de medicijnen. Bijvoorbeeld: een medicijn voor rugklachten wordt in België verkocht voor 14,- euro en in Nederland maar voor 8,- euro, dan gaan de medicijnen eerder naar België omdat er toch winst op gemaakt moet worden. Hierdoor stagneert de toevoer van medicijnen naar Nederland en komen we dus snel aan een tekort van medicijnen.

Wat doen we dan, als de medicijnen niet meer geleverd worden? Het proces wat dan wordt ingezet is het actief omzetten van patiënten wat inhoudt dat patiënten op andere medicatie worden gezet. Dit is slim aangezien patiënten nog steeds medicatie krijgen. Maar ook al helpen de medicijnen, ze zijn niet ideaal voor de klachten aangezien dit niet de voorgeschreven hulpmiddelen zijn. Wat dit echter tot gevolg kan hebben is dat omdat iedereen andere medicatie gaat gebruiken dat we van die medicatie ook snel een tekort gaan krijgen.

Wat Nederland nu aan het doen is, is proberen het tekort op te lossen door zo veel mogelijk medicatie uit andere landen te halen. Maar uiteindelijk is dat natuurlijk ook niet ideaal, zo zegt mevrouw Ter Borg (57) dit: “Een uitje naar Brussel is natuurlijk hartstikke leuk, alleen wordt het een stuk minder als je 300 anticonceptiepillen in je achterbak hebt liggen.”