In Hilversum zijn te weinig woningen in het middensegment, waardoor starters tussen wal en schip vallen. Ze kunnen zich geen woning meer veroorloven. Dit komt doordat de huizenprijzen oplopen en het aanbod zeer klein is.

De huizenprijs zit sinds 2014 in de lift en de huizenmarkt breekt momenteel alle records. In de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) is sprake van oververhitting van de woningmarkt. Kopers wijken uit naar omliggende plaatsen, waardoor ook daar de huizenprijzen harder stijgen.

Jeroen Meijer (45) van makelaarskantoor Meijberg is van mening dat Hilversum een startersmarkt biedt, omdat er relatief betaalbare woningen zijn. Makelaarskantoor Meijberg ervaart dat de vraag naar starterswoningen er nog steeds is, maar het aanbod hierin afneemt. Jeroen Meijer, geeft starters een tip: ‘’Durf te kopen, je moet toch een keer instappen en als je blijft wachten, dan vis je alleen maar achter het net.’’

Ook Anneke Kleyne en Tim Hendriks herkennen het beeld van een onmogelijke startersmarkt niet. Zij vonden in 2018 vrij gemakkelijk een jarendertigwoning. Het huis stond al lang te koop. Anneke Kleyne: ‘’Onze generatie wilde het huis niet kopen, omdat het op de foto’s leek alsof het een groot klushuis was. Ik denk dat dit heel veel mensen heeft afgeschrikt en dat we daarom het huis voor een goede prijs hebben kunnen kopen.’’

Verschillende lokale politieke partijen zien meer problemen voor starters op de woningmarkt. Zij strijden voor meer betaalbare woningen. Politieke partij ‘’Hilversum1’’ wil niet dat woningnood weggemoffeld wordt met statistische trucs. Bianca Verweij van SP Hilversum: ‘’De woningnood is schreeuwend en daar moeten we wat aan doen.’’ De ChristenUnie is van mening dat er gebouwd moet worden voor verschillende doelgroepen. De behoefte aan sociale en middeldure huur- en koopwoningen is volgens hen groot.