Van 5 oktober tot 1 december is de tentoonstelling ‘Generation Poor’ in Museum Hilversum te zien. Tijdens deze expositie wordt werk van cursisten van de Louis Zaal Meesterklas tentoongesteld. Fotografe Annabel Oosteweeghel omschrijft haar project ‘Generation Poor’ als “een wereld waar je het bestaan niet van weet, totdat je erin terechtkomt”.

De Louis Zaal Meesterklas, een ode aan de in 2016 overleden medeoprichter van Hollandse Hoogte Louis Zaal, biedt hulp aan professionele fotografen met het opstarten van een expositie. Fotografen kunnen zichzelf aanmelden, mits het onderwerp wat zij willen fotograferen maatschappelijk betrokken is. Fotografe Annabel Oosteweeghel kwam door haar werk als fotograaf voor onder andere het NRC veel bij mensen thuis. “Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met armoede. Een wereld waarvan ik het bestaan nog niet wist.” Daarna besloot ze zichzelf aan te melden voor de cursus. “Het voor het eerst zien van armoede tot het maken van een expositie ging eigenlijk heel natuurlijk.”

“Met deze fotoserie wil ik vooral bewustzijn creëren. Uiteindelijk moet er natuurlijk een perceptieverandering plaatsvinden, maar het uitgangspunt op het moment is vooral bewustzijn onder mensen creëren”, vertelt Oosteweeghel. Samen met vier anderen heeft ze deelgenomen aan de Louis Zaal Meesterklas. Ook alle andere fotografen hebben maatschappelijk betrokken onderwerpen gefotografeerd. “Ik heb zo veel geleerd van de mensen die ik fotografeerde. Ik heb ze verteld dat ze mijn helden zijn. Het is zo knap hoe creatief ze worden met het weinige geld wat ze hebben. Zo bewonderenswaardig.”

De exposities van alle fotografen zijn tot 5 december te bezichtigen in Museum Hilversum.