HILVERSUM – De finale van “Hilversum verlicht” gaat 18 oktober van start met een tentoonstelling in het Dudok Architectuur Centrum in het raadhuis. Tijdens de wedstrijd gaan drie ontwerpers de strijd aan om een permanente plek in de straatvisie van het centrum.

Ondernemersverenigingen de Gijsbrecht en Vaartweg zijn de initiatiefnemers. Zij zijn op zoek naar vernieuwende straatverlichting voor in het centrum van Hilversum. Door middel van een open oproep uitgeschreven door Stichting Centrum Hilversum is er uiteindelijk een drietal ontwerpen uitgekozen voor de finale tentoonstelling in het raadhuis. De finale tentoonstelling bestaat uit een ontwerp inclusief schaalmodel gevolgd door een stadsgesprek.

De eerste finalist is Forces of Architecture. Jólan van der Wiel is designer en mede-oprichter van Forces of Architecture. Het ontwerp van van der Wiel is gebaseerd op het feit dat Hilversum constant informatie uitzendt naar Nederland. Het ontwerp bestaat concreet uit een pad van beeldschermen in het centrum, een “Smart Grid”. Het werkt ter vervanging van de huidige buitenverlichting. “Elke huidige vorm van verlichting gaat weg. De stad wordt schoongeveegd en dan komt er een nieuwe digitale licht laag over de stad waar nu én in de toekomst dingen kunnen worden afgespeeld. Maar je kan ook denken aan plaatselijke verlichting. Bijvoorbeeld wanneer in bepaalde straten mensen lopen dat het licht aan gaat.” Deze techniek is nog nooit op een grote schaal toegepast en is dus compleet uniek. Van der Wiel ziet zelf in dat het een ingrijpend project is, maar ziet ook zeker de voordelen: “Je kan de stad een totaal nieuwe look geven waarmee ondernemers en bewoners een nieuwe beleving krijgen, wat tevens zou kunnen zorgen voor meer bezoekers van buiten Hilversum. Vanuit dat perspectief zou ik me kunnen voorstellen dat het voor zowel ondernemers als bezoekers een heel goede investering zou zijn.”

De tweede finalist is Tijdmakers/FosforDesign. “Wij zijn uitgegaan van de kracht van de Mediastad, namelijk dat er ze iedere dag geluidsgolven uitzenden, al vanaf 1924! Wij willen die golven omzetten in licht zodat iedereen de schoonheid ervan kan zien. Op die manier maak je zichtbaar wat er eigenlijk al die tijd gewoon al is”, aldus Saskia Hoogendoorn mede-oprichter van Tijdmakers. Het idee kan op meerdere manieren uitgewerkt worden, bijvoorbeeld met een golvend lint van LED-tubes, projecties en ook met golf-ornamenten die meer verwant zijn aan klassieke feestverlichting. Dat maakt het ontwerp juist sterk volgens Hoogendoorn: “Op deze manier wordt er een nieuw icoon gecreëerd wat hoort bij Hilversum. Geluidsgolven zijn een oneindige inspiratiebron die je in zoveel verschillende manieren terug kan laten komen dat er voor de toekomst nog oneindig veel mogelijkheden zijn.” Hoogendoorn doet geen uitspraak over wie er gaat winnen, dat is aan de jury. Ze hoopt vooral dat het door Tijdmakers & FosforDesign ontwikkelde concept omarmd wordt door Hilversum en mensen inspireert.

De derde finalist is Studio Arjen van der Cruijssen, met een ontwerp gebaseerd op het gebruik van pixels. “Wij zien dat media onlosmakelijk verbonden is met het digitale beeldscherm en die zijn er in alle vormen en maten.  Vanuit de basis zijn ze opgemaakt uit een aaneenschakeling van pixels.”, aldus Arjen van der Cruijssen. Door middel van de pixels wilt hij nieuwe, maar vooral ook oude verhalen uit Hilversum opnieuw tentoonstellen. “De inhoud van die pixel halen we juist uit de verhalen uit de media. We kijken naar thema’s  en evenementen die in het centrum van Hilversum plaatsvinden en dan kijken we of er een bijpassend stuk bij gemaakt kan worden. Zo halen we mediafragmenten uit het mediamuseum of we maken live beelden en streamen het. Zo wordt het op verschillende manieren omgezet naar pixels.”

Het stadsgesprek vindt plaats op 1 november. De finalisten zullen hun ontwerpen dan nog verder toelichten. De winnaar wordt 22 november bekend gemaakt.