Tentoonstelling ‘Stillness’ in Museum Hilversum geopend

HILVERSUM - Met de tentoonstelling 'Carla van de Puttelaar - Stillness' toont Museum Hilversum dit najaar opnieuw een expositie met videokunst. De Nederlandse fotografe Van de Puttelaar maakt internationaal furore met haar prachtig verstilde werken, waarin vrouwen in een eigen wereld lijken te zijn. De tentoonstelling bevat een unieke selectie van grotendeels nog niet eerder getoonde video's en foto's, en wordt getoond met speciaal voor de expositie gecomponeerde soundscapes. 'Carla van de Puttelaar - Stillness' is te zien van 15 september tot en met zondag 9 december.

Sinds de opening op de avond van 14 september is de nieuwe tentoonstelling ‘Stillness’ van Carla van de Puttelaar te zien in Museum Hilversum. Naast haar bekende verstilde portretten maakt ze hier voor het eerst ook gebruik van bewegende beelden en speciaal voor de expositie gecomponeerde atmosferische muziek. Deze ‘soundscapes’ zijn gecomponeerd door kunstenaar Paul Cupido. Van de Puttelaars fascinatie met licht blijkt duidelijk uit haar reactie als ze haar werk voor het eerst in volle glorie te zien krijgt op vrijdagmiddag. Die avond zal de opening plaatsvinden en ze neemt samen met mij voor het eerst een kijkje naar de voltooide tentoonstelling.

Het licht in de ruimtes varieert doordat het daglicht langzaam door het dak naar de lagere verdiepingen sijpelt. Het enthousiasme en de verwondering die bij haar ontstaan zijn aanstekelijk. Ze vertelt me dat dit de eerste keer is dat ze dit werk zo groot ziet. Ze heeft samen met Museum Hilversum haar werken doorzocht maar het eindresultaat verrast zelfs de fotografe zelf. Door de tentoonstelling heen wordt er gebruik gemaakt van verschillende soundscapes, kleur en belichting om haar werk te accentueren. Zo heeft Museum Hilversum samen met Carla een nieuwe kleur voor de muren uitgekozen die de je als toeschouwer meenemen in een beleving die verder gaat dan alleen het bekijken van de kunst. Je gaat het ervaren. Onder andere dankzij de plaatsing van de stukken en het spelen met licht voelt elke ruimte anders aan en blijft de tentoonstelling gevarieerd. Ook de vrouwelijke intimiteit en persoonlijke kwetsbaarheid komen zo mooi naar voren. Deze gevoeligheid is eveneens te zien in de huid en textuur van bloemen, waarin ze dezelfde sensualiteit heeft ontdekt als in haar vrouwelijke modellen. Als we langs een van de werken van Carla komen vertelt ze hoe toevallig de omstandigheden ontstonden voor deze foto. “Het was een cadeautje”, zegt ze tevreden. Museumdirecteur Stef van Breugel en communicatieadviseur Veronique Jansen zijn ook erg blij met het resultaat. “Wij vinden het bijzonder en zijn trots om deze tentoonstelling in Museum Hilversum te laten zien”, aldus Van Breugel. Na met deze mensen de tentoonstelling te hebben bekeken blijkt dat het een resultaat is van een nauwe samenwerking tussen Van de Puttelaar en Museum Hilversum en dit komt terug in het eindresultaat.

Foto: Carla van de Puttelaar

Carla van de Puttelaar

Van de Puttelaar (1967) is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar werk is buiten Nederland ook tentoongesteld in onder andere Engeland, Frankrijk, Korea en de Verenigde Staten. Werk van haar hand bevindt zich in de collecties van o.a. de La Maison Européenne de la Photographie (MEP) (Parijs), Museum Winterhur (Zwitserland), Museum Voorlinden (Caldic collectie), Huis Marseille Museum voor Fotografie (Amsterdam) en Het Stedelijk Museum (Amsterdam). Zij wordt in Nederland vertegenwoordigd door Kahmann Gallery (Amsterdam).