Het is zaterdag 15.00 uur en de thermometer tikt de 26 graden Celsius aan in Hilversum. Vanaf café ‘Samen’ lopen de mensen achter elkaar richting het marktplein waar de muziek van de kermis je al tegemoet galmt. De eerste warme lentedag van het jaar.

De markt die elke woensdag en zaterdag op hert marktplein staat, wordt druk bezocht. Mensen hebben hun zomerse outfit aan en lopen op slippers langs de kraampjes. In het midden van de markt staat een fruitkraampje. Alhoewel de aardbeien rond deze tijd nog niet op z’n best zijn, verkopen ze wel als warme broodjes. Het draagt bij aan het zomerse gevoel dat de mensen vandaag ervaren.

Een man met een straatorgel genaamd ‘De Blauwe Wandelaar’ draait het welbekende nummer ‘Leef’ van André Hazes en een gitarist, gekleed in lange, luchtige kleding, speelt ontspannen muziek. Beiden verschillend, maar bij beide artiesten nemen de mensen de tijd om even te luisteren. De een loopt door en de ander laat wat geld over voor een van de muzikanten.

Even verderop, aan het einde van de markt, staat ijssalon ‘Italiaantje’. De rij loopt helemaal tot om de hoek, maar dat weerhoudt de mensen er niet van om een bolletje ijs te halen. Voor de salon zit een jongetje met bruin haar, een korte broek en een geel shirtje te genieten van zijn chocolade-ijs. Hij zit alleen, wachtend op zijn moeder die nog in de rij staat. Zijn gezicht bruin van het chocolade ijs.

Voor ijssalon ‘Italiaantje’.
Bibi Dutrieux

 

De terrassen op en rondom het marktplein zitten vol. Zo zit er ook een vrouw die in haar eentje geniet. Ze stroopt haar korte mouw op tot een hemdje, smeert zich in met olie en gaat er eens goed voor zitten om zoveel mogelijk zon op haar hele lichaam te kunnen pakken. Aan een tafeltje naast de vrouw zitten twee mannen. Uit het gesprek dat ze voeren blijkt dat ze geen vreemden van elkaar zijn. Een van de mannen trakteert haar op een blond biertje van de tap en zegt: ‘’Proost, op de gezondheid!’’ De vrouw tilt het vochtige glas naar haar mond, sluit haar ogen en een golf van rust en genot vloeit zichtbaar over haar heen tijdens het nemen van de eerste slok. Ze opent haar ogen en zegt tegen de man: ‘’Wat een gouden tent is het ook.’’ De man sluit zich daarbij aan en ze praten nog een tijdje door over de warme paasdagen die nog zullen komen.

Op deze zonnige dag kiezen veel verschillende mensen ervoor om de middag buiten door te brengen. Aan de ene kant van het terras zit een gezin met twee kinderen, rustend van de kermis. Een oude man zit in het zonnetje van zijn biertje te genieten en onder zijn stoel ligt zijn Golden Retriever. Aan een lange picknicktafel zitten twee studenten in de schaduw achter hun laptop. Ze overleggen samen over een schoolproject onder het genot van een glaasje fris.

Een stuk verderop, bij Anne’s Hoeve, ligt een meertje. Om bij het water te komen moet je eerst een stukje door de beschutte bossen lopen. Mensen laten hun hond uit en kinderen fietsen voorbij op weg naar het gekoelde water. ‘’Wie er als laatste in ligt moet straks trakteren!’’, schreeuwt een jongen naar zijn vrienden terwijl hij tijdens het fietsen al zijn shirt probeert uit te trekken.

Anne’s Hoeve, Hilversum Oost, ligt tegen prachtige natuurgebieden aan.
Bibi Dutrieux

 

Kortom, een heerlijk begin van het paasweekend.