Hans Verheij (48) houdt zich als commissielid van D66 Hilversum vooral bezig met bereikbaarheid en parkeren, ICT, AVG en LHBTI. Vanwege het laatste, blikt hij terug op de Rainbow Week. In deze week staat inclusiviteit en diversiteit centraal.

Hoe bent u betrokken geweest bij de Rainbow Week?

“Naast mijn werk als D66 commissielid, ben ik ook onderdeel van de werkgroep Hilversum Inclusief. Wij bestaan uit een groep enthousiaste vrijwilligers. De groep is tot stand gekomen nadat Hilversum een officiële regenbooggemeente werd op 17 mei 2017. Samen met de gemeente Hilversum en wethouder Karin Walters is er een beleidsplan gemaakt op het gebied LHBTI. Zo is ook het idee van de Hilversum Rainbow Week ontstaan. Het blijft niet bij één week wat de werkgroep betreft. Hilversum Inclusief zal gedurende het jaar diverse activiteiten organiseren, waaronder thema-avonden waar iedereen uit Hilversum kan meepraten. Op die manier kunnen we de saamhorigheid vergroten en waar nodig verbeteren in onze gemeente.”

Wat maakt de Rainbow Week zo belangrijk?

“De Hilversum Rainbow Week is belangrijk, omdat we op deze manier extra benadrukken dat je gewoon jezelf kan zijn in Hilversum. Dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet en niet wordt benadeeld. Wat je afkomst, seksuele voorkeur of geaardheid dan ook mag zijn.”

Waarom moeten initiatieven zoals de Rainbow Week blijven gebeuren? 

“Met de activiteiten tijdens de Rainbow Week kunnen wij blijven benadrukken dat je gewoon jezelf moet en kan zijn in Hilversum. En deze week blijft nodig zolang er nog steeds mensen worden gediscrimineerd om hun geaardheid op scholen, het werk of op straat. Zelfs in Nederland gebeurt dat nog steeds. Terwijl wij juist één van de meest vooruitstrevende landen zijn op het gebied van homo-emancipatie. Toch zijn we er nog lang niet, blijkt helaas nog geregeld.”

Hoe kijkt u terug op de Rainbow Week? 

“Afgelopen week hebben wij, Hilversum Inclusief en wethouder Karin Walters een uitgebreide terugblik gehad op de eerste Rainbow Week in Hilversum. Daar kwamen we tot de conclusie dat het, zeker voor een eerste keer waar altijd verbeterpunten mogelijk zijn, een groot succes was. Voor mij persoonlijk was de goede samenwerking tussen Hilversum Inclusief, Café Brabant, de Vorstin en Gemeente Hilversum mooi om te zien. Wij mogen als Hilversum ook blij zijn met wethouder Karin Walters, die op vrijwel elke bijeenkomst aanwezig was. Zij laat zien dat de gemeente Hilversum ook echt achter het gemaakte LHBTi-beleid staat en de LHBTI-gemeenschap een warm hart toedraagt.”