HILVERSUM – De themabijeenkomst over schuldhulpverlening van de SP start rond 20:00 met een voorstelronde. Er is een verscheidenheid aan mensen aanwezig. Mensen die lid zijn van SP maar ook mensen die zelf schulden hebben of hebben gehad. Zij zijn deze avond allemaal bijeengekomen met een gezamenlijk doel: de schuldhulpverlening in Hilversum de beste van Nederland maken.

Juri Sampieri Bjornsson is lid van de SP Hilversum en organisator van de themabijeenkomst. Hij maakt snel duidelijk waarom schuldhulpverlening zo belangrijk is. Hij ondersteunt zijn verhaal met een filmpje van RTL Z. “1.4 miljoen huishoudens in Nederland hebben risicovolle of problematische schulden. 840.000 daarvan hebben risicovolle schulden. Zij zitten op het randje maar kunnen er nog wat aan doen. 540.000 huishoudens hebben problematische schulden.” zo is te zien in het filmpje.

Ook in Hilversum zijn veel mensen met schulden. Sampieri Bjornsson vertelt over verschillende soorten schulden. Zo zijn er mensen die hun vaste lasten simpelweg niet kunnen betalen, overbestedingsschulden en schulden door onverwachte veranderingen in het leven zoals een echtscheiding. “Zo zijn schulden echt niet altijd je eigen schuld” vindt Sampieri Bjornsson.

Het gesprek gaat verder, steeds specifieker gericht op Hilversum. Anneke Griffioen is beschermbewindvoerder en houdt zich ook bezig met schuldhulpverlening in Hilversum. Het grootste probleem komt volgens haar doordat de gemeente simpelweg niet genoeg geld vrijmaakt voor schuldhulpverlening. “De aanbesteding moet anders! Er is te weinig geld beschikbaar. Werknemers van bijvoorbeeld Plangroep kunnen hun werk niet goed doen. Het is een veelvoorkomende klacht dat Plangroep veel problemen veroorzaakt en dat is de schuld van de gemeente. De gemeente moet bloeden, ze moeten gaan betalen om deze problemen op te lossen.” aldus Griffioen.

Sampieri Bjornsson haakt daar op in. Gemeente Hilversum ontkent die problemen bij Plangroep zelfs. “Ik heb een wethouder gesproken en gevraagd hoe hij dit ziet. Ik heb gevraagd hoeveel klachten er zijn binnengekomen afgelopen tijd. Volgens hem gaat alles goed en perfect. Ik heb hem zelfs voorgelegd dat mensen die al minder tijd hebben en stress ervaren door hun schulden, daar bovenop ook nog klachten hebben over de hulp die ze krijgen. Hij gaat daar verder niet op in.”

Toch zijn er ook dingen die gemeente Hilversum wel goed geregeld heeft op het gebied van schuldsanering, volgens Griffioen. Zo is het heel positief dat organisaties als Schuldhulpje en Humanitas zo actief zijn in Hilversum. Verder vond zij het ook heel goed dat in Hilversum de minimavoorziening, voorzieningen van de gemeente voor mensen met lage inkomsten, toegankelijk zijn voor mensen die een inkomen hebben tot 130% van het bestaansminimum. Dat is vergeleken met de rest van Nederland vrij hoog. Gemeente Hilversum past dit tegenwoordig toe doordat de SP zich hier vorige collegeperiode hard voor gemaakt heeft.

De avond wordt rond 21:30 afgesloten. Zowel Juri Sampierie Bjornsson als Rebekka Timmer, Raadslid van de SP, vonden het een erg nuttige en interessante avond. Ze gaan aan de slag met alles wat naar voren is gekomen, om er voor te zorgen dat Hilversum tot de top behoort op het gebied van schuldhulpverlening. Een definitief plan naar de raad komt begin 2019 op tafel.