HILVERSUM - Balliballi035, een Hilversumse jongerenorganisatie, verzorgt voor het derde jaar op rij nachtelijke voetbaltoernooien tijdens de ramadan. Youssef Douzi, begeleider van het toernooi, vertelt dat het altijd bomvol is. “Het is elk jaar weer spannend of het weer zo goed uit gaat pakken, maar zodra het begint dan zie je gelijk hoe groot de behoefte bij de jongeren is. Er spelen standaard zestig tot zeventig jongeren mee.”

“Broeder, kun je even de deur openmaken?”, vraagt Douzi aan een van zijn collega’s. Het is 00.30 uur wanneer de eerste jongens in hun sportkleding binnen lopen. Een deel van hen neemt plaatst op de tribune. Een ander deel begint met voetballen om alvast warm te worden.

Tijdens de ramadan vasten moslims een maand lang. Ze eten alleen zodra de zon onder is. Veel jongeren blijven daardoor tot laat op. Balliballi035 nodigt daarom jongeren tussen de 15 en 21 jaar uit om te voetballen, zodat ze ’s nachts niet op straat rondlopen.

Ook burgemeester Pieter Broertjes komt de sportzaal in en neemt plaats op de tribune. Hij draagt zijn sportkleding en zijn hardloopschoenen. Broertjes vertelt dat hij mee gaat voetballen. “We hebben ons eigen team, dus het is de bedoeling dat wij ook mee gaan doen.”

De wedstrijd begint. De eerste twee teams worden omgeroepen. De jongens verzamelen zich midden op het veld en doen felgekleurde blauwe en oranje hesjes aan. De scheidsrechter fluit en het spel begint. Een jongen met een blauw hesje kopt de bal weg en de spelers beginnen te rennen. Tijdens het spel reageert iedereen op de tribune enthousiast. De toeschouwers moedigen de spelers aan. Het oranje team scoort en iedereen op de tribune begint te juichen.

Ondanks het tijdstip is iedereen erg vrolijk. Nessim (16) vindt het niet raar dat ze midden in de nacht sporten. “In de middag kan je niet gaan voetballen. Dan heeft iedereen honger. Nu heeft iedereen gegeten en een beetje energie.” Ondanks dat hij het nu heel gezellig vindt, is het opstaan in de ochtend zwaar. “Het zal wel lastig worden om in de ochtend weer wakker te worden.”

Youssef Douzi legt uit waarom ze pas om 00.30 uur beginnen. “We verbreken dan het vasten. We gaan eten rond 21.30 uur. Een anderhalf uur later is het tijd om naar de moskee te gaan voor het laatste gebed van de dag. Hier zijn wij dan een uur. Wanneer iedereen uit de moskee komt, starten wij. Het sluit dus heel mooi op elkaar aan. Het is puur praktisch.”

Een van de wedstrijden is afgelopen en de spelers lopen richting de kant. Douzi pakt een microfoon en loopt het veld op. Hij vraagt om de aandacht van iedereen en in de sportzaal stopt iedereen met praten. “We hebben nu een demonstratiewedstrijd. De burgemeester is hier vanavond en hij gaat ook een potje meespelen.” Burgemeester Broertjes en twee mensen van de handhaving doen ondertussen de blauwe hesjes aan. Het oranje team bestaat nu niet alleen uit jongeren, maar ook volwassen mannen spelen mee. Broertjes staat op doel en speelt enthousiast mee. Na twee doelpunten is het spel voorbij.

Het is bijna 02.00 uur. Toch heeft iedereen nog veel energie. Anass (18) is veel liever hier dan dat hij slaapt. “Slapen is veel minder gezellig dan naar het voetbal kijken. Hier maak je nog wat mee. Hier heb je broederschap om je heen.” Met opstaan heeft Anass geen moeite. “Ik heb nu een tussenjaar, dus voor mij is het morgenochtend geen probleem om wakker te worden. Ik kan me voorstellen dat dat voor andere mensen wel wat lastiger is.”

Ook Douzi is nog niet moe. “Het is gek, maar ik krijg hier juist veel energie van. Ik eet en drink de hele dag niet, maar ondanks dat zit ik bomvol pit. Dat is een bepaalde kracht die je uit jezelf haalt, omdat het geloof dat stimuleert. Je gaat terug naar de basis en terug naar de kern.”