Burgemeester Pieter Broertjes presenteerde dinsdag vijf november in een vroeg stadium een tijdslijn met activiteiten voor de viering van 75 jaar vrijheid. Dit jaar vond de bekendmaking nog vroeger plaats dan andere jaren, omdat we op vijf mei 2020 vieren dat Hilversum 75 jaar bevrijd is. Verschillende lokale initiatieven zullen deel uitmaken van de viering.

Voor de gemeente Hilversum is het belangrijk dat inwoners elk jaar weer stilstaan bij de viering van de vrijheid. Zo stelt Geke Uninge, woordvoerder van de gemeente Hilversum: “Herdenken – en daarmee ook vieren – blijft onverminderd belangrijk. De vrijheid waarin we leven is niet vanzelf gekomen. Anderen hebben zich voor onze vrijheid ingezet en doen dat nog steeds. Vrijheid is natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend. Die vrijheid wordt nog dagelijks bevochten. De Tweede Wereldoorlog of de vredesmissie waaraan Nederland deelneemt lijkt ver weg of lang geleden, maar zij zorgden en zorgen wel voor onze vrijheid. Die vrijheid moeten we koesteren.”

De aftrap van de festiviteiten zal plaatsvinden tijdens de nieuwjaarsviering in de Vituskerk. Hierna zullen er tal van activiteiten verspreid over Hilversum te zien zijn. Vanaf 22 januari is onder andere het herdenkingsmonument ‘Levenslicht’ te zien. Het is een landelijk monument van 104.000 lichtgevende stenen om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Op 27 januari 1945 werd Vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau bevrijd. Met dit monument staat de gemeente Hilversum stil bij de slachtoffers van de vervolging en de moord op 104.000 Joden, Roma en Sinti die vanuit Nederland zijn gedeporteerd. Alle gemeenten vanwaar Joden zijn gedeporteerd kunnen er deel van uitmaken. Het monument bestaat uit een kring van vijfhonderd granieten stenen in een cirkel. Met hulp van een ultraviolette lamp lichten de stenen steeds een paar seconden op en daarna doven ze weer. Het monument lijkt hierdoor op een ademhaling of hartslag. De definitieve locatie van het monument wordt later nog vastgesteld.

Jongeren in het voortgezet onderwijs krijgen in het voorjaar van 2020 een speciaal programma van het Hilversumse studio Polat aangeboden. Hierbij spelen ze verzetssituaties na. De jongeren brengen de situaties in beeld om te laten zien in verschillende buurten. De beelden zullen te zien zijn in minimusea of containers die multifunctioneel gebruikt kunnen worden voor onder andere lezingen en vrijheidsmaaltijden.

In overleg met verschillende partijen onderzoekt de gemeente Hilversum of er een muziekfestival plaats kan vinden in het centrum van Hilversum. De gemeente stelt hiervoor een basissubsidie beschikbaar. De rest van de financiering moet vanuit andere partijen komen. Op dit moment spreekt de gemeente met partijen als: Warner Music, Mout, maar ook met verschillende culturele instellingen. Volgens Geke Uninge, woordvoerder van de gemeente Hilversum, is het belangrijk om niet alleen het landelijke beleid te volgen, maar ook lokale initiatieven te betrekken bij de viering: “Vrijheid is van ons allemaal. Het is dus ook van belang om dit samen te vieren. Lokale initiatieven zijn hierbij heel belangrijk.” Als afsluiting van de festiviteiten zal er weer vuurwerk worden afgestoken op Laapersveld.