In 2013 is een team van toekomstige bewoners via de vereniging Almansweide, gestart met het project van een gasloze buurt op Anna's Hoeve aan de oostkant van Hilversum. Almansweide werkt met het zogenaamd Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPA). CPA is een vorm van projectontwikkeling, waarbij de toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen project. Ze hopen in mei 2018 klaar te zijn met de bouw van de buurt.

“Het bijzondere aan deze manier van werken is dat de toekomstige bewoners zelf invloed hebben op het ontwerp, ofwel een eigen programma van eisen hebben,” zegt Mart-Jan Oosterveld, architect van het project, “er is in dit geval dus geen ontwikkelaar die invloed heeft op het ontwerp, beslissingen maakt en de bewoners uitkiest. Het is nu andersom: de bewoners beslissen wat er gaat gebeuren en huren aannemers in om het proces tot stand te brengen.”

In samenwerking met de toekomstige bewoners, huurt Almansweide verschillende mensen in voor het bouwproces. Zo heeft de vereniging mensen voor de bouw, een architect om te ontwerpen en in dit geval ook iemand die verstand heeft van energie. De nieuwe gasloze buurt wordt namelijk totaal energiearm. Dit betekent dat er geen gas meer nodig is, veel gebruik wordt gemaakt van zonne-energie en met elektriciteit wordt gewerkt om de woningen te verwarmen. Aangezien ze zelf invloed heeft gehad op het ontwerp, is er gekozen voor een autovrije binnentuin. De auto’s staan geparkeerd onder de appartementen.

De vereniging verwacht dat de acht woningen rond december/januari klaar zijn en de appartementen afgerond kunnen worden in mei 2018. De autovrije binnentuin volgt daarna.

Meer informatie over Almansweide kunt u vinden op: www.almansweide.nl of op het Almansweide facebookprofiel.