Dieuwke Teertstra is elke dag in Hilversum Mediapark te vinden. Ze leest elke middag het NOS nieuws voor op 3FM. Dinsdagavond 25 oktober zal ze wederom in Hilversum zijn om iets voor te lezen. Deze keer echter in het Raadhuis om de tweede editie van het Groot Goois Dictee voor te lezen.

Waarom besloot u ‘ja’ te zeggen op de vraag of u het dictee wilde voorlezen?

Het Groot Goois Dictee wordt geschreven door NOS-nieuwslezer Raymond Serre. Hij heeft mij bij de NOS opgeleid tot nieuwslezer en je zou hem wel mijn mentor kunnen noemen. Vorig jaar vertelde hij vaak enthousiast over het dictee en over de avond in het Raadhuis met Herman van der Zandt. Toen hij mij dit jaar vroeg het te presenteren was ik vereerd! Ik zet me graag in voor het goede doel van deze avond en het lijkt me ook gewoon heel leuk.

Er wordt met het dictee geld opgehaald voor laaggeletterden. 1,6 miljoen van de Nederlanders is laaggeletterd, 2,5 miljoen mensen hebben lees- en schrijfproblemen. Wat vindt u van dit probleem?

Eigenlijk kan ik me nauwelijks voorstellen dat laaggeletterdheid in Nederland anno 2016 nog zo’n groot probleem is – en toch hebben 2,5 miljoen Nederlanders moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ik las over een jongen van mijn leeftijd, die geen ondertiteling kon lezen en daardoor zijn eigen verhalen maakte bij films. Die, toen hij op zichzelf ging wonen, brieven kreeg van de gemeente en de Belastingdienst die hij niet kon ontcijferen. Maar ook sociaal kan het moeilijk zijn. Sommige mensen redden zich niet op hun werk en komen thuis te zitten. Andere komen niet graag onder de mensen, omdat ze zich onzeker voelen of niet op hun gemak. Mensen die moeite hebben met lezen hebben vaak minder contacten en zijn vaker eenzaam.

Hoe belangrijk vindt u correcte spelling? Denkt u dat het achteruit gaat met de spelling in Nederland?

Nederlandse kinderen leren op de basisschool nog steeds prima spellen – en toch zijn ze er aan het eind van de middelbare school minder goed in dan vroeger. Maar dat betekent niet dat jongeren minder taalvaardig zijn geworden. Soms zijn ze juist veel creatiever, met hun eigen afkortingen en uitdrukkingen. Het wordt eigenlijk spreektaal op papier. Ik vind dat wel leuk, taal moet zich ontwikkelen. Af en toe een foutje is niet zo erg, als de boodschap maar overkomt.

Heeft u zin in het Groot Goois Dictee? Bent u zenuwachtig?

Daarnet heb ik de definitieve tekst van het dictee gekregen, dat wordt oefenen dit weekend! Ik heb er zin in. Je kunt nog meedoen he! Of sponsor met elkaar iemand om mee te doen. Kun je kijken of je docent wel goed kan spellen…

Het Groot Goois Dictee vindt plaats op 25 oktober om 19:00 uur in het Raadhuis in Hilversum.