HILVERSUM – De NS laat weten dat pas over drie jaar de stations Hilversum Sportpark en Mediapark toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Nu kunnen mensen in een rolstoel nog niet reizen via deze stations omdat de treinen er niet lang genoeg stil kunnen staan om assistentie te krijgen.

Denise Janmaat, directeur van het Nederlands Instituut voor Toegankelijkheid, vindt het erg laat: “De overheid zou eigenlijk het goede voorbeeld moeten geven, de meeste overheidsgebouwen zijn niet goed toegankelijk.” Volgens Janmaat zou het in de wet moeten staan dat een gebouw rolstoeltoegankelijk is. “Daar hoort geen discussie over te zijn, het hoort gewoon in het bouwbesluit te staan.”

“We zouden graag alle stations in Nederland toegankelijk maken voor mensen in een rolstoel, maar het is veel werk”, aldus Hessel Koster, woordvoerder van de NS. Het probleem nu is dat de treinen niet lang stil kunnen staan. Op andere stations worden invaliden geassisteerd door werknemers van de NS, omdat er maar twee sporen zijn bij deze stations is er daar geen tijd voor. Eind 2021 zijn de sprinters aangepast waardoor mensen in rolstoel zelfstandig de trein uit kunnen.

Invaliden die nu met de trein naar Hilversum Sportpark of Mediapark willen moeten eerst naar Hilversum Centraal. Vanaf daar kunnen ze met de bus terug.