HILVERSUM – Druk zwaaiend met zijn armen lijkt het even of Donald Trump zelf op het toneel staat. In werkelijkheid is het Willem Post, Amerika-deskundige, die de presidentskandidaat nadoet. “Do you love money? I love taking money and if I am elected president, I will keep grabbing money.” In een felverlichte Vorstin draait het deze avond om de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten van Amerika. Trump versus Clinton en het effect dat de nieuwe president van Amerika op de Nederlandse economie zal hebben. Ondernemers uit de Gooi en Vechtstreek komen samen voor het Ondernemerscafé XXL.

Vriendelijk verwelkomt een medewerker van de Rabobank Gooi en Vechtstreek, organisator van de avond, ondernemers bij binnenkomst. Ze moeten gelijk een kant kiezen. Zijn ze een Democraat of Republikein voor de avond? Ze kunnen een badge met een presidentskandidaat opspelden of een onpartijdige badge als ze er nog niet helemaal uit zijn. Ook brengen ze een stem uit op hun gekozen nieuwe president en of de nieuwe Nederlandse premier een ondernemer zou moeten zijn. Er staat een glazen box op de tafel waar ze het stembiljet inwerpen. De uitslag zal later op de avond volgen.

In de zaal waant de ondernemer zich binnengelopen in een Amerikaanse campagnebijeenkomst van één van de presidentskandidaten. Overal in de ruimte zijn the Stars and Stripes van Amerika te zien. De vlag van de Verenigde Staten is afgebeeld op alle mogelijke voorwerpen: de viltjes, servetten, cocktailprikkers en zelfs de tafels zijn in de kleuren rood, wit, blauw. “Op wie stem jij?”, vraagt een man aan zijn gesprekspartner. Gezellig geroezemoes vult langzaam de ruimte, terwijl de ondernemers van een drankje genieten en bijpraten met elkaar. “Ik heb helemaal niks met Trump, sorry,” geeft een vrouw aan met een kopje thee in haar hand.

Even na acht uur begint het programma met Amerika-deskundige Willem Post en Rabobankeconoom Hans Stegeman. Terwijl de medewerkers van de Rabobank en de Vorstin nog wat extra stoelen naar binnen brengen, opent MKB-manager Quido Schaafsma de avond op een typisch Amerikaanse manier: “Are you ready? Hebben we er zin in?” De ongeveer 150 aanwezigen luisteren aandachtig als Annette van Trigt het toneel met jukebox en Coca-Cola-automaat betreedt. “Ik heb me zo verheugd op deze avond,” zegt ze met Clinton en Trump op de achtergrond afgebeeld. “Wat een bizarre verkiezingsstrijd maken we momenteel mee in de Verenigde Staten. De scenarioschrijvers van House of Cards hadden het niet kunnen bedenken. Wordt het een ondernemer of een politica? En wat gaat dat inhouden voor u als ondernemer?”

Met veel cijfers en grafieken legt Hans Stegeman het verband uit tussen de Amerikaanse verkiezingen en de Nederlandse economie.  “Donald Trump en Hilary Clinton verschillen natuurlijk in vele opzichten, maar op economisch gebied verschillen zij op drie punten het meest: het begrotingsbeleid, handelspolitiek en het buitenlandbeleid.” Na enige uitleg over deze drie punten is de conclusie dat de gevolgen hiervan klein zullen zijn voor lokale ondernemers. “Mocht het economisch minder goed gaan door bijvoorbeeld Donald Trump als president, zal het in de regio niet voor veel verandering zorgen.”

“Het is daar een soap van heb ik jou daar,” opent Willem Post zijn verhaal. “We zitten hier in de Gooi en Vechtstreek, daar is het gooi-en-smijtwerk.” Annette vraagt hem wat het bizarste is dat hij deze verkiezing heeft meegemaakt. “Dat Trump een gehandicapte nadeed, ging wel ver. Of toen hij John McCain (Amerikaans senator en oorlogsveteraan, red.) een loser noemde, omdat hij zich gevangen had laten nemen tijdens de Vietnamoorlog. Het is eigenlijk een optelsom van beledigingen bij hem.” Verder bespreken de Amerika-deskundige en de ondernemers de ‘Brexit’, verkiezingen in Frankrijk en Duitsland, voormalig president Ronald Reagan, e-mailgate, LuckyTV, Rusland en Michelle Obama.

Hilary óf ‘The Donald’? De uitslag van de verkiezing op de avond is bekend. Vlak voor de afsluitende netwerkborrel onthult Hans Stegeman dat ongeveer 84 procent van de ondernemers op Hilary heeft gestemd. Vijftien procent op Donald Trump, maar navraag in de zaal wijst uit dat dit meer is om de uitslag iets interessanter te maken dan uit politieke overweging. Over de stelling of de volgende premier van Nederland een ondernemer zou moeten zijn, waren de meningen verdeeld. Van alle ondernemers was 51 procent het hier mee eens en 40 procent oneens.