HILVERSUM - Langzaam stroomt de Grote Kerk aan de Kerkbrink in Hilversum vol. Voor de kerk hangt een wit spandoek waarop in grote witte letters staat: Cantate op de Brink. Een harde wind en koude gevoelstemperatuur weerhoudt de bezoekers niet om naar de kerk te komen op de laatste zaterdag van de maand. Bij de ingang van de kerk deelt Joep Mourits, voorzitter van stichting Cantate op de Brink, het programmaboekje van de middag uit. “We verwachten een bezetting van tegen de 300 mensen,” aldus Mourits.

Klokslag half vijf sluiten de deuren en staat de cantate zoals voorspeld in een tot aan de nok gevulde kerk op het punt van beginnen. Joep Mourits vertelt dat Bach oorspronkelijk zijn muziek schreef voor kerkdiensten in Leipzig. “Wij hebben vijf cantates per jaar. Iedere cantate heeft een andere inleider die verstand heeft van de muziek en teksten. Wij zijn momenteel bezig aan ons dertiende seizoen en ons bestuur is al veertien jaar actief, ”aldus Mourits.

Sebastiaan van Eck, bestuurslid van de stichting, verwelkomt alle bezoekers en legt vervolgens het programma uit. “Wij vieren vandaag precies twaalf en een half jaar Cantate op de Brink. Om de start van het nieuwe cantatejaar en ons jubileum te vieren bieden wij u na afloop chocolademelk en glühwein aan. Het is eind januari, nog net een moment voor de goede voornemens. Onze goede voornemens zijn om weer een jaar lang prachtige bijenkomsten voor u te organiseren. Ik wens u een super middag,” aldus van Eck.

Nadat van Eck het publiek bedankt voor zijn aanwezigheid geeft Maurits Wijzenbeek, leider van het Cuypers Ensemble, het startteken voor het eerste optreden. Het Cuypers Ensemble bestaat uit getalenteerde musici van tussen de tien en zeventien jaar oud en is opgericht in 1982. Na een aantal nummers gespeeld te hebben verlaat de groep onder luidt applaus het podium. Christiaan Boers, theoloog en musicus, komt vervolgens het podium op. Boers geeft een toelichting op de tekst die is geschreven door Johann Sebastian Bach. Wat volgt is het hoogtepunt van de middag, de uitvoering van ‘Herr, wie du willt, so schicks mit mir’.

Na de uitvoering van twee prachtige nummers van Johann Sebastian Bach volgt een staande ovatie. De organisatie deelt bloemen uit aan alle musici, terwijl de bezoekers zich langzaam naar buiten verplaatsen. Herma Veurink (68) is dolenthousiast over de middag en noemt het een cantate van zeer hoog niveau. “Wat mij iedere keer verbaast, is dat er zowel jonge als oude bezoekers op de cantate afkomen. Ik heb de cantate inmiddels meerdere keren bezocht en vond het iedere keer weer heel erg mooi om mee te maken,” aldus Veurink.