Presentator Humberto Tan reikt op 3 februari 2018 de prijzen voor de winnaars van de Canon Zilveren Camera Wedstrijd uit in Museum Hilversum. De dag erna, op 4 februari opent in het museum ook de tentoonstelling, waar de winnende fotojournalistieke producties te bezichtigen zijn.

“Vanaf 1 december kan men weer inzenden. Dit jaar met een nieuwe en gemakkelijke inzendmodule. Het prijzengeld bedraagt in totaal €12.500,-.” meldt Veronique Jansen, communicatieadviseur van Museum Hilversum. De hoofdprijs is de Zilveren Camera: een wisseltrofee, gevormd als een camera. Hierbij ontvangt de winnaar €7.500,- prijzengeld. Dit jaar is er voor het eerst de Prijs voor Storytelling. In eerdere edities heette deze prijs de Prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek. Dit jaar zijn de inzendvoorwaarden verruimd, wat de verandering van de naam verklaart.

Voor de winnaar van de Prijs voor Storytelling is €2.500,- beschikbaar gesteld. De resterende €2.500,- is voor de winnaar van de Paul Peters Fotoprijs, ook onderdeel van de Zilveren Camera wedstrijd. Wanneer fotografen hun foto inzenden dingen ze automatisch mee voor deze prijs: hiervoor werkt de Zilveren Camera samen met het Paul Peters Fonds. In aanmerking voor de prijs komen series en reportages van minimaal vijf foto’s met en toelichting van maximaal 200 woorden.

De wedstrijd is bedoeld voor beroepsfotografen die de Nederlandse nationaliteit hebben óf voor buitenlandse fotografen die in Nederland wonen en werken. Foto’s inzenden kan tot 31 december, in verschillende categorieën: zo kan dit bijvoorbeeld in de categorieën nieuws, documentair, personen in het nieuws of politiek.

Voor iedere categorie is er een jury, bestaande uit drie tot vier juryleden. Voor de Paul Peters Fotoprijs bestaat de jury uit Joost den Broek, de winnaar van de Zilveren Camera 2007, Cigdem Yuksel, winnaar van de Zilveren Camera 2016, Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant, Henk Wildschut, winnaar van de Kees Scherer Prijs voor beste Nederlandse fotoboek en fotograaf Ruud Rogier.

De wedstrijd is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten en vindt al plaats sinds 1949.

De sponsoren van de wedstrijd zijn onder andere de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het ANP en de School voor Fotografie.