Chorizo, gamba’s, olijven, serranoham en allerlei andere Spaanse tapas gecombineerd met de rode Spaanse wijnen vormden een prachtig tafereel op de tafel waar iedereen omheen stond. De afsluiting van het schaakjaar kon voor het HSG (Hilversumse Schaakgenootschap) beginnen met als thema, Spaans schaken.

Het beeld van rijke mannen die met een sigaar in een achterkamertje doodstil schaken is verleden tijd, mensen van alle leeftijden lopen rond en praten met elkaar. Patrick Hensen(lid van het HSG) (20) vertelt: “Ik vind het een mooie afsluiter zo, normaal gesproken is het alleen spelen en moet je zelf thuis maar een beetje opzoeken wat er nog voor leuks in het schaken zou kunnen zitten. Met zo’n speciale thema-avond krijg je in ieder geval in de opening al wat trucs aangeleerd waardoor je beter kan komen te staan. Daarnaast heb ik geen idee of ik het Spaanse eten lekker vind maar ik laat mij graag verrassen.”

Nadat iedereen zich heeft verzameld, gaat de avond pas echt beginnen. Langzaam maar zeker stromen de nog kletsende mensen binnen in een soort kleine bioscoopzaal, en nemen ze plaats. “Goedenavond allemaal, ik zou willen dat ik jullie in het Spaans kon begroeten maar mijn Spaans is jammer genoeg niet zo goed”, zegt Mirko Lukácks, voorzitter van de club, de zaal lacht. De Spaanse manier van schaken is uitgelegd door Pascal Losekoot (41) ”Schaken is niet meer zoals het vroeger was, het is nu een sport voor jong en oud. Ik ben zelf fulltime schaakleraar en ik doe dit op scholen met kinderen. We weten tegenwoordig dat schaken goed is voor de hersenen omdat je ruimtelijk inzicht krijgt en je leert je tegenstander in te schatten, als kinderen dit op jonge leeftijd al leren is dat er handig voor later.” Ook de geschiedenis spreekt Losekoot aan, “Als je iets van voetbal van vroeger wil terugkijken dan  vind je waarschijnlijk een oud filmpje van een goal, maar van schaken zijn er partijen van duizenden jaren geleden opgeschreven en bewaard gebleven, dat vind ik zo leuk.”

Tijdens de uitleg doet iedereen enthousiast mee er zijn schaakpuzzels opgelost, de deelnemers leggen elkaar dingen uit en er is zelfs onderling een beetje strijd gevoerd. Zo zegt een man uit het publiek op een cynische toon: “Ja, Herman weet alles beter hoor.” Ook bij de quiz doet iedereen geconcentreerd mee, na afloop vraagt Losekoot: “Wie heeft alle vragen goed?”, een jongen in het publiek steekt zijn hand op, “Ik heb alleen nog nooit geschaakt”, zegt de jongen. De hele zaal lacht, “Je hebt een talent! Jij mag vanavond wat extra tapas als prijs”’ zegt Losekoot.

Na de uitleg loopt iedereen weer terug naar de tafel met hapjes waar nu ook allemaal tafels met schaakborden omheen staan. Nog nabesprekend neemt iedereen plaats en begint te spelen met elkaar. Met een trotse blik zegt Lukácks “Dat vind ik nou zo mooi aan het schaken, het is een prachtig spel maar iedereen kan ook gewoon kletsen met elkaar.”