Nadat Nicolien van Vroonhoven-Kok aankondigde dat zij per 1 januari naar Australië zal emigreren, had het CDA de opdracht om snel een vervanger te vinden voor de vrijgekomen post van wethouder.

”Voor deze opdracht was hij de eerste keuze. Gezien zijn eerdere ervaring als wethouder en zijn snelle beschikbaarheid, wat absoluut nodig is in een periode zo vlak voor de verkiezingen”, zegt Olaf Streutker, fractievoorzitter van het CDA Hilversum.

Hoewel het een ander politiek landschap is dan zijn vorige termijn als in de raad en vervolgens als wethouder, tussen 1994 en 2000, ”is hij helemaal klaar voor de taak aan handen.”

Aan het CDA schrijft Van der spek dat hij het niet alleen ziet als ‘een tijdje op de winkel passen’. Wel als roeping om namens het CDA de honneurs waar te nemen en de continuïteit van de coalitie D66, VVD en CDA te onderstrepen. Van der Spek:  “Het is ook mooi om te ontdekken dat de collega-wethouders deze portefeuille-invulling door mij graag zien. Dat is positief collegiaal bestuur, niet alleen omdat het hun werk ontlast, maar politiek van belang als uitdrukking van de wens van dit college om samen de termijn vol te willen maken. Ik zie het daarom als een eindsprint. Uiteindelijk zullen onze gezamenlijke prestaties van belang zijn voor alle Hilversummers. Daar doe ik dus graag aan mee en wil daar ook verantwoordelijkheid voor dragen.”