Een eigen kledingwinkel beginnen, dat is vaak dé droom van menig tienermeisje. En die droom? Die werd voor de zussen Simone (27) en Jeanine (25) Reijmerink werkelijkheid. Op 2 juni vorig jaar openden zij de deuren van hun kledingwinkel Nina & Moon, aan de Schoutenstraat in hartje Hilversum. En met succes.

Inmiddels bijna een jaar later zijn de jonge ondernemers minimaal vijf dagen per week te vinden in hun boetiek in Hilversum en daarnaast runnen ze ook nog een tweede filiaal in Amersfoort. Het idee voor de zaak begon allemaal op Bali. “Tijdens een familievakantie op Bali hadden mijn zusje en ik het over onze ideeën. Het was mijn vader die ons toen aanspoorde om onze ideeën om te zetten in echte plannen. Hij zei dat we het er, als we het écht heel graag wilden, gewoon op moesten wagen. Dat deden we”, vertelt Simone. Eenmaal terug in Nederland begon ze met onze zoektocht naar een geschikt pand en trof ze samen met Jeanine de voorbereidingen: op naar het ondernemerschap.

De twee zussen Jeanine (links) en Simone (rechts) hebben samen hun eigen kledingwinkel Nina & Moon geopend in Hilversum.

Ervaring in het runnen van een eigen business hadden de dames nog niet. Jeanine had, voordat zij mede-eigenaresse werd van Nina & Moon, een baan in de zorg en Simone was verkoopster bij het truckbandenbedrijf van haar vader. “Hoewel we zelf geen ervaring hadden in dit wereldje, zat het ondernemerschap altijd wel in onze familie. En een passie voor mode, die deelden mijn zusje en ik al van jongs af aan.”

Gemengde reacties
Familie en vrienden reageerden vooral erg positief op het plan voor een eigen kledingwinkel, maar toch ook een beetje sceptisch. “Het starten van een eigen winkel is een groot avontuur, maar brengt ook veel onzekerheid met zich mee. Het modewereldje is namelijk een lastige branche, vanwege de grote concurrentie en de kans dat het niet zo’n succes wordt als gehoopt, is natuurlijk ook aanwezig”, legt Simone uit. Toch besloten zij en haar zusje het avontuur met beide handen aan te grijpen en de gok te wagen. “ik doe liever iets wat ik écht leuk vind, met daarbij wat risico, dan dat ik later een vaste baan heb en spijt krijg dat ik het niet heb geprobeerd.”

Simone: “Het plan was om een betaalbare, unieke dameskleding met een aantal bestaande merken te combineren. Ons assortiment bestaat uit kleding, accessoires, sieraden en tassen. Voorheen hadden we de doelgroep ‘vrouwen van 15 tot en met 30 jaar oud’ in gedachten, maar we zien nu dat onze items ook bij vrouwen buiten die leeftijdscategorie in de smaak vallen. Het is een aanbod geworden voor zowel moeders als dochters.”

Een goed team
Jeanine houdt zich bezig met de styling van de winkel en verzorgt de socialmediakanalen. Zo plaatst ze dagelijks outfitfoto’s, om meer bereik te creëren voor de webshop en de winkel. “Veel bekendheid op social media is heel belangrijk, omdat ook wij merken dat online shoppen steeds populairder wordt. Het plan is dan ook om meer aandacht te besteden aan onze webshop.”

Simone gaat over de inkoop van de items en houdt de administratie bij. Simone: “We zijn een goed team. We hebben een hele hechte band, en het is super om samen een winkel te mogen runnen. Het enige nadeel is wel dat we soms lastig samen iets kunnen plannen, een vakantie bijvoorbeeld. Er moet namelijk iemand zijn die de winkel openhoudt.”

De leukste items scoren en dé pareltjes vinden geeft Simone een kick, en met de winkel gaat het goed. Zo goed zelfs, dat de zussen in november vorig jaar een tweede filiaal hebben geopend in Amersfoort. Voor dat filiaal is een medewerkster aangenomen. Jeanine: “Er spoken ook al plannen voor een derde filiaal door ons hoofd.”

Vallen en opstaan
Simone is trots op wat zij en haar zusje samen hebben bereikt. “Het is geworden wat we hadden gehoopt, maar om eerlijk te zijn is het harder werken dan we van tevoren hadden verwacht. Het is niet ‘even een winkeltje openen’, er komt veel meer bij kijken dan je denkt. Met vallen en opstaan hebben we geleerd hoe ondernemerschap werkt. We hadden het zeker niet anders gewild en zijn blij dat we er samen voor zijn gegaan.”