Voedsel trends, die zijn er altijd. Met een terugblik op vorig jaar waren er een aantal foodtrends in opmars. Denk bijvoorbeeld aan de avocado, de groene vrucht. Ook steeds meer vegetarische en veganistische producten kwamen in de supermarkten en restaurants. De trend van komend jaar: veganistische kaas. Velen moeten er nog even aan wennen. Hoe zit het in Hilversum?

Kaas wordt gemaakt van melk. Als je er voor kiest veganistisch te eten, dan kies je ervoor geen dierlijke producten meer tot je te nemen. Het idee van veganistische kaas is allesbehalve nieuw. Sterker nog: het is niet eens een veganistische uitvinding maar wordt al tijden gebruikt in de voedingsindustrie. Zij handelt meer vanuit commerciële doeleinden dan vanuit het oogpunt van dierenwelzijn. Tegenwoordig kan je ook op een vrij eenvoudige manier kant-en-klare vegan kaas op de verkrijgen. Zeker de natuurvoedingszaken waren al snel geïnteresseerd en inmiddels bieden ook een aantal supermarktketens vergelijkbare producten aan. Het aantal winkels en het aanbod aan veganistische kaas zal in de toekomst dan ook alleen maar groter worden. In Hilversum is er nog niet veel te verkrijgen. Goodyfood supermarkt in Hilversum is bezig met het uitbreiden van hun aanbod van veganistische kaas. Ze verkopen verschillende soorten. Denk aan veganistische geitenkaas, rookkaas en plakken kaas voor op brood. “Volgende week gaan we weer naar de beurs om te kijken of we het assortiment kunnen uitbreiden”, vertelt Rob Zentveld, eigenaar Goodyfood. Volgens Rob Zentveld verschilt de smaak erg per vegan kaas. Kwalitatief ligt het op dit moment ver uit elkaar. “We proberen zoveel mogelijk aan te bieden, smaken verschillen nu eenmaal.” 

Jeroen Zentveld, zoon van Rob Zentveld, weet veel te vertellen over veganistische  producten. Zijn vriendin eet zelf geen dierlijke producten en hij daarom ook niet. “Ik heb tot een week geleden drie jaar in Londen gewoond. Daar is het ‘vegan’ leven veel toegankelijker. In elk restaurant heb je verschillende opties om veganistisch te eten. In Nederland is dat heel anders. Daar is het biologische eten veel toegankelijker. Wel merk ik dat er veel veranderd is in die drie jaar dat ik weggeweest ben. “Er is veel meer vraag gekomen naar veganistisch eten. En dus ook naar veganistische kaas,” vertelt Jeroen Zentveld.

Volgens Rob Zentveld Is de reden dat veganistische kaas steeds meer aan bod komt door toeneming van de vraag. Supermarkten hebben altijd wel een aantal van veganistische producten. Niet omdat ze daar per se achter staan maar omdat mensen er specifieke naar vragen. Kaaswinkels in Hilversum willen er nog niet aan geloven. Wilbert, woordvoerder van Echte Liefde Kaas: “Veganisme is zeker in opkomst en we volgen de ontwikkelingen met interesse. We sluiten niet uit dat we in de toekomst ook veganistische producten verkopen, maar tot nu toe hebben we nog geen kaas geproefd die een mooie toevoeging zou kunnen zijn aan ons assortiment.” Hans van de Graaf, eigenaar Kaas op Maat, geeft aan op dit moment geen vegan kaas te verkopen. 

De komende tijd zal er in steeds meer winkels vegan kaas te koop zijn. Ook zal het steeds betere kwaliteit zijn. Wanneer je veganistische kaas kunt bestellen in restaurants is nog onduidelijk. “Veel mensen houden zich graag vast aan wat ze gewend zijn. Zo zit dat ook met Vegan Kaas. Het is een kwestie van wennen, en proberen,” aldus Rob Zentveld.