HILVERSUM – De winkelstraten van Hilversum worden steeds leger. Winkeliers en warenhuizen sluiten hun deuren en gaan steeds meer online verkopen. De low-budget winkels doen het nog goed op de markt, zoals Primark. In Hilversum wordt er een Primark in 2017 geopend.

Een verkoopster van Prenatal op de Kerkstraat vertelt dat de huur van de panden in het centrum van Hilversum voor veel winkeliers niet te betalen is. Een mogelijke oplossing van de leegstand is dus het verlagen van de huren, maar daar wordt weinig aandacht aan besteed.

De terugloop van winkels is een contrast met het toenemende aantal inwoners. Vanuit grotere steden, zoals Amsterdam, komen veel gezinnen in Hilversum wonen.
Veel consumenten kiezen voor het online winkelen, waardoor er veel concurrentie is voor de fysieke winkel. Het gevolg is dat winkelstraten leeglopen.

Een winkel die het goed doet op zowel de nationale als de internationale markt is de Primark.
Begin 2017 wordt er in het Hilvertshof een Primark geopend. Hiermee hoopt de stad veel mensen naar het winkelcentrum te trekken.

Opmerkelijk is dat de Primark zelf geen online winkel heeft.
De opening van de keten, die wereldwijd al meer dan 293 filialen heeft, trekt altijd veel aandacht. De winkels rondom de Primark, zoals H&M en Zara, profiteren hiervan mee. Op deze manier hoopt Hilversum meer winkelend publiek achter de computer vandaan te trekken en de stad in te krijgen.