HILVERSUM - Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het Ministerie van Infrastructuur heeft afgelopen donderdag tijdens een commissievergadering laten weten dat het vanaf volgend jaar wettelijk verboden wordt gewasbestrijdingsmiddelen te gebruiken op sportvelden. Voor bijzondere gevallen, waarbij naleving van de wet nog niet mogelijk is, geldt, onder strenge voorwaarden, een overgangsperiode van twee jaar.

Om de afbouw van deze middelen te realiseren is in 2015 de Green Deal Gebruik van Gewasbeschermingsmiddelen op Sportvelden gesloten. Het doel van deze deal is dat er in 2020 alleen nog gewasbestrijdingsmiddelen worden gebruikt, wanneer dit strikt noodzakelijk is. Volgens Veldhoven is het al heel vaak niet meer nodig deze te gebruiken, maar in sommige is het nog onvermijdelijk. “We willen het liefst dat bestrijdingsmiddelen helemaal niet meer worden gebruikt, maar ik snap ook allemaal dat de Arena vol met weegbree een moeilijke combinatie is.”

“Op dit moment is de gemeente eigenaar van Sportpark Berestein en ligt het onderhoud van de sportvelden bij hun,” laat voorzitter Joep Lochtenberg van sportvereniging S.V. Olympia ’25 weten. Hierbij heeft hij het over Sportpark Berestein. Sportverenigingen in Hilversum waarbij de gemeente gaat over het onderhoud, zullen dus niet veel merken van het verbod.

In september stuurt Van Veldhoven een brief naar de Tweede Kamer waarin ze meer duidelijkheid geeft over de nieuwe wet.