In de hal van zorgcentrum St. Carolus aan de Bosdrift klinkt een zacht geroezemoes. Vandaag organiseert Philadelphia Zorg een buurtontbijt om de bezoekers op de hoogte te brengen van de verbouwing van het pand. Het is half negen ’s ochtends, en de ontbijters hebben plaatsgenomen op de comfortabele stoelen die in rijen voor een beamer zijn opgesteld. Hier geeft Evelien van den Born, manager bij Philadelphia Zorg, op de vroege ochtend een presentatie over de concrete plannen en verwachtingen.

De zaal is versiert met paars en witte ballonnen. Evelien van den Born vertelt over de verschillende plannen. De bewoners van St. Carolus, cliënten van zorginstelling HilverZorg, zijn inmiddels uit het pand vertrokken en tijdelijk geplaatst in verschillende zorginstellingen in de wijk. De officiële eigenaar van het St. Caroluspand, Woonzorg Nederland, gaat het verouderde gebouw namelijk renoveren. In maart 2019 verwacht men klaar te zijn met de verbouwing. Cliënten van twee zorginstellingen, Philadelphia en De Kloek, zullen tegen die tijd in het vernieuwde gebouw intrekken. De verbouwing is gericht op het moderniseren van het pand, met veel groenvoorzieningen en ontmoetingsplekken als uitgangspunt. De groep luistert aandachtig naar de presentatie en een enkeling stelt een vraag.

Na de informatieve presentatie over de plannen van de verbouwing, is er tijd om rond te lopen en met elkaar in gesprek te gaan. Bezoekers kunnen een ontbijt halen bij het buffet; krentenbollen, peperkoek en allerlei andere lekkernijen liggen klaar bij de bar. De ruimte is gebruikt om verschillende tafels uit te stallen. Op de prikborden aan weerszijde van de kamer is te zien wat de concrete plannen voor de verbouwing zijn. Om een goed beeld te scheppen hangen er animatie tekeningen, die ieder in detail het eindresultaat afbeelden. Wie een standje verder loopt, kan een groot aanbod aan fotoalbums bewonderen. Foto’s van vroeger, toen de bouw van het pand net begonnen was, tot aan de sinterklaasviering van 2016. Bezoekers bladeren nostalgisch door de albums en komen op deze manier met elkaar in gesprek.

Aan de statafels kletsen mensen met elkaar en bespreken ze de plannen voor de verbouwing. Er zijn veel enthousiaste reacties; St. Carolus is volgens velen aan vernieuwing toe. Medewerkers en vrijwilligers van Philadelphia lopen rond door de zaal, waarbij iedereen met vragen terecht kan. Afra Groen, medewerkster Philadelphia Zorg, vertelt: “Het is een ontmoetingsplek voor iedereen. Buurtbewoners en cliënten zijn allemaal welkom. We bespreken vandaag de verwachtingen en kunnen duidelijk maken wat wij van plan zijn met de verbouwing en wat wij uiteindelijk gaan doen. Zo is er meer duidelijkheid voor de buurtbewoners, maar ook voor onze cliënten.”

Terwijl de ruimte langzaam leegstroomt, speelt Afra Groen samen met een getalenteerde cliënt muziek. Er komen Sinterklaasliedjes voorbij, gespeeld op viool en mondharmonica. Een groep cliënten blijft gezellig rond de grote tafel in het midden van de zaal zitten. Ze luisteren naar de mooie muziek en praten wat met elkaar. Nel (65) ziet de verbouwing van het pand wel zitten: “Ik ben nu nog jong, maar ik zou hier later best willen wonen. Het gaat er namelijk heel mooi uitzien. Gelukkig woon ik nu nog zelfstandig, daar ben ik nog heel erg blij mee.”

Bij de uitgang staat een groot whiteboard met gekleurde post-its. Voordat iedereen vertrekt, kunnen de bezoekers hier hun ideeën wat betreft activiteiten in het nieuwe gebouw achterlaten. Er komen veel leuke, originele wensen voorbij. Wat opvalt, is dat veel mensen graag muziek willen maken en het leuk vinden om te zingen. Ook eten met de buurt en een dierenknuffeluurtje staan op de lijst met ideeën. Passerende bezoekers laten allemaal hun wensen achter en vertrekken tevreden naar buiten, hopend op een mooi eindresultaat.