Het verhaal van de schuilhut uit Hilversum is nog steeds niet duidelijk. Dat meldt het Spoorwegmuseum uit Utrecht waar afgelopen donderdag 5 december, de schuilhut is gebracht vanuit Hilversum. Het zou hierbij gaan om twee verhalen die te maken kunnen hebben met de schuilhut. De schuilhut stond tussen het station van Baarn en Hilversum in.

De schuilhut is op dit moment buiten geplaatst bij het spoorwegmuseum zodat bezoekers hem kunnen zien. Tuur Verdonck, Conservator techniek en spoorweginnovatie, meld over de schuilhut: ‘‘Achter de schuilhut zitten twee verhalen alleen weten we niet of deze verhalen van buurtbewoners of familieleden waarvan mensen deze schuilhut hebben gebruikt kloppen. Het eerst verhaal gaat erover dat de schuilhut is gebouwd voor baanwerkers die tijdens de oorlog aan het werk waren. Hierdoor konden ze schuilen tegen het gevaar, zoals de schoten van de Duitsers. Het volgende verhaal is dat de schuilhut is neergezet voor na de oorlog. Hierbij was het nut ervan dat de baanwerkers konden schuilen tegen het weer. Met zware regen en onweer konden ze droog zitten langs het spoor.’’

Het onderzoek over het verhaal van de schuilhut begon al een jaar geleden. Pro Rail ging opzoek naar de verhalen die erachter zaten en schonk uiteindelijk de schuilhut aan het Utrechtse Spoorwegmuseum. Dit gebeurde pas een jaar later, omdat de schuilhut nog niet in de wegstond voor de werkzaamheden van de busbaan. Aangezien deze schuilhut al heel oud is en dus ook kwetsbaar heeft dit ervoor gezorgd dat ze hem al die tijd op de vaste plek hebben laten staan. ‘‘Het vervoer van zoiets ouds wil je zo kort mogelijk houden, vandaar dat die op de plek bleef waar die oorspronkelijk stond’’, zegt Verdonck.

Hilversum mag trots zijn dat haar schuilhut in het Spoorwegenmuseum staat. Veel schuilhutten van vroeger zijn vernietigd en niet bewaard. Mensen kunnen nu of over een paar jaar nog terugkijken naar het feit dat er een Hilversumse schuilhut in het Spoorwegmuseum. Als het verhaal achter de schuilhut compleet is en ze weten of het van voor of na de oorlog was krijgt het een officieel plekje in het museum. De schuilhut gaan ze zo tentoonstellen dat het lijkt op de plek waar die vandaan komt. Hierbij komt dus aan bod dat deze schuilhut tussen de twee stations van Hilversum en Baarn in stond. Daarbij komt die te staan bij de relikwieën van rond de oorlog die bewaard zijn gebleven of op de plek van de relikwieën die tijdens het werken bij een trein nodig waren in die tijd.