De mooiste tijd van het jaar is weer aangebroken: de tijd van het Kerstfeest. Het feest van de geboorte van Jezus Christus en van een nieuw begin, maar voor sommigen het feest van je hele huis vol hangen met allerlei lampjes: inclusief je hele tuin.

Bijna iedereen heeft wel een mooie kerstboom staan in de woonkamer, ook hebben veel mensen een mooie kerststal staan. Een paar engeltjes of een kerstman hebben de meesten ook wel ergens in huis of in de tuin staan, maar sommige mensen gaan nog veel en veel verder. Zo heb je mensen die eind november al hun hele huis vol lampjes hangen. En dan niet zo maar lampjes, maar van die hele felle kerstlampjes. De lampjes zijn dan in de boom in de voortuin en om de dakrand gehangen (waar ik bij mezelf altijd afvraag hoe ze dat hebben opgehangen). In principe is dit nog niet zo heel erg irritant maar de lampjes zijn al opgehangen in november, dan is Sinterklaas nog in het land en is  in Hilversum nog niemand in de kerststemming. Je hebt ook lampjes in verschillende vormen zoals kerstmannen of rendieren die dan in dezelfde tuin staan als de bizarre hoeveelheid lampjes.

Al deze versieringen in en rond sommige huizen in Hilversum geven naar mijn idee een verkeerd beeld van Kerstmis. Voor sommige mensen draait Kerstmis hierdoor namelijk niet meer om de geboorte van Jezus Christus of gezellig met de familie zijn maar om een zo ‘mooi’ mogelijk versierd huis. Hierdoor kunnen sommige mensen het versieren van het huis met kerst als een soort wedstrijd zien. Hieruit kan ruzie ontstaan. Ook kunnen de buren zich gaan storen aan alle lampjes en ook daar kan dan weer ruzie uitkomen. Als je iets niet wil met Kerstmis is het ruzie. Dus ik zou zeggen: houd het gezellig en versier met mate.

Vrolijk Kerstmis.