De eerste Hillywood Rainbow Ball in Hilversum. Lachend en juichend komt de menigte aanlopen vanuit de Pre-party in Cafe Brabant. Mensen van alle leeftijden, geslachten en seksuele voorkeur lopen zwaaiend met regenboogvlaggetjes de ook in regenboogkleuren verlichte Vorstin binnen. Ze lopen een zaal in met een gigantische grote discobal waar de barman als travestiet gekleed is. Er wordt gedanst, gezongen en gezoend. De eerste Hillywood Rainbow Ball gaat met een klapper van start.

De zaal wordt opgewarmd door de Gooische Zangers. Één voor één treden de zangers op met een swingende gebarentaal tolk op de achtergrond, zodat echt iedereen mee kan genieten. Met een biertje in één hand en een vlag in de andere host het publiek al gauw in de polonaise, terwijl de mannen lekkere Hollandse nummers zingen. “Wat een fantastisch feest! Die Gooische Zangers maken er al gelijk een feestje van!”, zegt gast Paul Kemper (48) enthousiast. Dit gaat door tot 10 uur ‘s avonds, wanneer Nederlandse Dragqueen Diva Mayday het podium overneemt. Nu is het tijd voor de Dragqueen Show.

Mayday’ komt op in een glitterende jurk en stelt de dragqueens voor. Magic Marlot, Vivaldi en La Lolly, drie prachtige queens uit Amsterdam. Zij laten hun beste dansmoves zien, zoals de onder de dragqueen-gemeenschap bekende deathdrop en maken het publiek wild met hun kostuums. Artistieke en speelse creaties die ze deels wegtrekken waaronder weer verrassende nieuwe kostuums tevoorschijn komen. Dit alles tijdens diverse fabuleuze, maar vooral zeer vermakelijke playback acts. De grote Dragshow finale is queen Ashley Knight, die als enige van alle queens live zingt. De zaal gaat los als ze Not Your Toy van Netta vertolkt. Iedereen doet mee als Ashley het publiek diverse danspasjes en deuntjes aanleert. De Dragshow was zeker een hoogtepunt van de avond, ook volgens Jesse Soepnel (23); “Ze gaan zo er heftig tegenaan en maken er zo’n leuke show van. Zo een spektakel zie je niet eens altijd als je naar concerten gaat. Dat ze daarin zo vrij kunnen zijn vind ik supertof”.

Na een korte pauze is Shary-An aan de beurt. Shary-An, bekend van het eerste seizoen van The Voice of Holland, wordt zeer enthousiast aangekondigd door Mayday. Helaas kan zij de aandacht van de zaal niet vasthouden. Ondanks een vrolijke repertoire, zoals “I want you back” houdt het publiek zich nu meer bezig met het halen van nieuwe drankjes of een bezoek aan het toilet. Toch worden de volhouders beloond en de inkakkers weer terug in haar spektakel getrokken, wanneer Shary-An zichzelf herpakt en uiteindelijk het publiek weer opgewonden maakt met haar mooie stem. Nu herkennen we de getalenteerde jonge vrouw van The Voice weer.

Dan is het eindelijk zover; Loreen, winnares van het Eurovisiesongfestival 2012, wordt verwelkomd met het grootste applaus van de avond. Voordat ze aan haar eerste liedje begint, dreigt ze speels het publiek met een grote glimlach “If you don’t dance, I won’t sing Euphoria!”. Lied na lied bewijst Loreen haar talenten. Met een hartverwarmende speech over hoe je jezelf mag zijn en houden van wie je wilt, toont zij tevens haar compassie en liefde voor haar publiek, “Don’t let anybody tell you that you can’t do something”. Het publiek heeft haar dreigement serieus genomen en Loreen beloont hen met haar grote hit Euphoria. Ondersteunt door een meeschreeuwend publiek, sluit zij haar performance met een bak energie af. Na Loreen vertrekken veel gasten, maar blijven er genoeg hardcore feestgangers over die nog tot twee uur s’nachts door DJ Diva Mayday en haar dansende dragqueens vermaakt worden.

De eerste Hillywood Rainbow Ball wordt door de aanwezigen geweldig ontvangen. “Dit is mijn eerste LHBTI+ event”, verteld Tim Boogert (22). “Wat het voor mij zo mooi maakt is dat je echt voelt dat het niet belangrijk is wie je bent en waar je op valt. Dat alles gewoon geaccepteerd wordt en dat voelt heel vrij en mooi”. Sabine van Winsen (48) deelt dit enthousiasme. “Eigenlijk zouden we niet een Rainbow Week moeten hebben, het zou elke dag zo moeten zijn. Het idee dat iemand niet hand in hand met hun partner over straat zou durven te lopen, kan gewoon niet. Als je verliefd bent, ben je gewoon verliefd en hier kan dat”.

Marc la Chapelle van stichting Lellebel, die alle drag-artiesten heeft geregeld voor het event, is ook erg blij met de resultaten van de Rainbow Ball: “Ik ben zelf opgegroeid in Hilversum in de jaren 80. Uit de kast komen was best wel een dingetje, er was nergens waar je heen kon gaan om jezelf te zijn. Daarom is het nu zo goed van de gemeente om Rainbow Week en de Hillywood Rainbow Ball te organiseren om te laten zien dat iedereen erbij hoort”.