HILVERSUM – Een eigen kerkgroep oprichten en een jongerenorganisatie over het geloof, Go4christ, starten na veertien jaar in Kameroen gezeten te hebben om het geloof te verspreiden, Frederic Walraven heeft het gedaan. De Hilversummer doet dit alles om zijn omgeving het geloof zo goed mogelijk bij te brengen, want “God is er voor iedereen.” “Ik probeer de mensen te vertellen over het geloof zodat ze God een beetje leren kennen en voor hem open gaan staan.” aldus Walraven.

Verleden
“Ik ben vroeger niet gelovig opgevoed. Mijn ouders gingen wel naar de kerk, maar hebben mij het geloof nooit echt bijgebracht, dus ik heb God helemaal zelf als het ware gevonden. Ik was toen ik twintig was altijd druk bezig met voetballen, en toen we met het team op het jaarlijkse reisje naar Duitsland gingen, kwam ik in een discotheek een Duits meisje tegen, daarmee raakte ik aan de praat en die vroeg mij: ‘Geloof je in God?’, maar ik had daar eigenlijk nog nooit echt over nagedacht. Ik vertelde haar toen dus dat ik het eigenlijk nog niet echt wist, toen hebben we contact gehouden door middel van brieven schrijven en eigenlijk heeft zij mij toen het geloof bijgebracht. Ik zat toen op de HTS in Amsterdam waar ik werktuigbouw studeerde en ben daarmee in Zwitserland terecht gekomen. Ik heb daar acht jaar gewerkt, maar ik voelde me daar toch niet helemaal goed bij. Ik koos ervoor te stoppen met werken in de werktuigbouw en heb samen met mijn vrouw een jaar lang een cursus Frans gedaan. Daarna zijn we vertrokken naar Afrika om te doen wat ik het liefste doe, vertellen over het geloof. Ik heb daar bijbelonderwijs gegeven en een hoop andere dingen bij kleine stammen midden in het oerwoud. Daardoor zijn er kleine christelijke kringen ontstaan die zich tot de dag van vandaag zich nog steeds aan het verspreiden zijn.”

Heden
“Mijn vrouw en ik hebben onze drie kinderen vooral geprobeerd mee te geven dat we een levend geloof hebben en dat we daar ook voor geleefd hebben. Ze hebben het eenvoudige leven meegemaakt in Afrika en daardoor nemen ze genoegen met wat ze hebben en dat hebben we ze ook proberen bij te brengen. Door onze tijd in Afrika staan ze ook open voor andere culturen. We hebben ze geprobeerd mee te geven wat wij het belangrijkste aan het geloof vinden en uiteindelijk hebben ze ook zelf de stap richting God gezet door voor hunzelf na te gaan wat het ze te bieden had. Het geloof vinden wij erg belangrijk, dus ik ben erg blij dat zij zich ook erin kunnen vinden.
Ik probeer niet alleen mijn eigen kinderen over God te vertellen, maar met Go4christ probeer ik andere jongeren ook te bereiken. We organiseren weekenden voor jongvolwassenen van kerken uit heel het land. Met hun bespreken we actuele thema’s die met het geloof te maken hebben. Ook houden we Bijbelstudies voor jongeren boven de 20 jaar om het geloof nog duidelijker voor ze te maken. We proberen ze op zulke weekenden of tijdens andere activiteiten om te leren gaan met hun zorgen en ze te helpen met de zoektocht naar vrijheid. Jezus vertelt in de Bijbel dat hij de vrijheid is, dus proberen we ervoor te zorgen dat God toegang tot hun leven krijgt door met ze te praten en samen plezier te hebben.”

Toekomst
“Veel kerken hebben tegenwoordig een dalend aantal kerkgangers en ik zou heel graag willen dat dat ooit kan veranderen in een stijgende lijn. Ik vind dat het geloof weer belangrijker voor de mensen moet worden, maar dat zal niet vanzelf gebeuren. In Europa gaat het op dit moment goed en een logisch gevolg daarvan is dat er minder mensen naar de kerk gaan, maar in tijden van nood zullen er weer meer mensen naar de kerk gaan. Zo zaten bijvoorbeeld de kerken in de oorlog helemaal vol, dus wellicht is er iets naars nodig om weer meer mensen naar de kerk te laten gaan.”