Volgens Vereniging Eigen Huis is door de slechte betaalbaarheid en het beperkte aanbod het vertrouwen in de woningmarkt in augustus iets gedaald. Volgens makelaars in Hilversum niet altijd terecht.

“Het is niet zozeer het vertrouwen maar er is gewoon heel weinig aanbod, in tegenstelling tot vorig jaar is het echt een verkopersmarkt”, aldus een Hilversumse makelaar (naam bij redactie bekend). “Als er twintig mensen naar een bezichtiging komen denken mensen vaak dat het niet eens zin heeft om te bieden, dat is soms helemaal niet terecht.”

Makelaars benadrukken dat er externe factoren zijn waar vaak geen rekening mee gehouden wordt. Zo zijn er steeds meer kopers uit de grote steden die een hele andere markt gewend zijn, vaak zijn dit gezinnen of tweeverdieners die bovengemiddeld kunnen besteden: “Al die Amsterdammers zijn gewend 20 of 30.000 boven de vraagprijs te betalen, die instelling nemen ze een beetje mee hier naar toe, dat schrikt af.”

De oplossing hoeft volgens een van de makelaars niet ingewikkeld te zijn: “Een goede makelaar kan mensen vertellen wanneer ze wel of juist niet boven de vraagprijs hoeven te bieden, het heeft ook veel met begeleiding te maken.”