HILVERSUM – Vorige week was het de Week tegen Eenzaamheid, georganiseerd door coalitie Erbij. Verder was het 7 oktober Nationale Ouderendag, eenzame ouderen werden op deze dag extra in het zonnetje gezet. Zorgcomplexen hebben aan deze twee speciale gelegenheden vooral veel aandacht besteed, bijvoorbeeld bij Amaris Gooizicht.

Bij Amaris Gooizicht werden verschillende extra activiteiten georganiseerd tijdens de week, zoals muzikale bingo en optredens. Ouderen konden zelf een wens indienen en de vrijwilligers deden er alles aan om die in vervulling te kunnen laten komen. Ouderen hebben onder andere de Rotterdamse haven en een molen bezocht. Verder zijn ze naar de markt geweest en gaf een pianist een privéconcert. Op de Nationale Ouderendag kwam ‘tv-ster’ Gordon langs en gaf hij het startsein.

Directeur van Coalitie Erbij, Arie Ouwerkerk, heeft mede de week georganiseerd tegen de eenzaamheid. Eenzaamheid neemt toe met de leeftijd, veel ouderen hebben dus weinig contacten. Hij zegt dat het wonen in een zorgcomplex invloed kan hebben op de eenzaamheid. “Bewoners van een verzorgingstehuis kunnen elkaar makkelijk ontmoeten omdat ze in hetzelfde gebouw wonen en omdat er vaak activiteiten worden georganiseerd”, vertelt hij. Bij een zorgcomplex wordt er bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de Week tegen Eenzaamheid en de Nationale Ouderendag, terwijl ouderen die zelfstandig wonen er maar weinig van merken.

Arie Ouwerkerk heeft een aantal goede tips om een complex in te richten tegen eenzaamheid. Hij zou ervoor zorgen dat er ruimtes zijn waar bewoners elkaar makkelijk tegenkomen, zodat ze daar een praatje kunnen maken. “Privacy is ook belangrijk”, zegt Ouwerkerk. “Veel ouderen vinden het fijn als ze zich ook terug kunnen trekken.”  Verder vertelt hij dat het erg belangrijk is dat, behalve dat men familie op bezoek krijgt, de ouderen samenwonen met gelijkgezinden. Het liefst kleinschalig, of verdeeld op afdeling. “Er zijn plekken waar bijvoorbeeld homoseksuele ouderen of mensen met als herkomstland Kaapverdië samenwonen”, vertelt Ouwerkerk.

Kris van Gestel van Amaris Gooizicht vertelt dat alle bewoners een eigen kamer hebben, één- of tweepersoons. Bij de kamers zit geen eigen woonkamer, daarom is er een ontmoetingsruimte. “Iedereen drinkt daar gezellig een kopje koffie, of gaat op vrijdagmiddag kaarten”, vertelt van Gestel. Door de ontmoetingsruimte hebben de bewoners veel contact met elkaar, maar Kris van Gestel vermoed toch dat er wel een aantal mensen eenzaam zijn: “Er zijn bewoners die maar weinig bezoek krijgen. Wel worden er veel activiteiten voor iedereen georganiseerd.” De afdelingen van Gooizicht worden niet ingericht zodat er ouderen samenwonen die gelijkgezind zijn, wel wordt er alles aan gedaan om eenzaamheid tegen te gaan.