HILVERSUM- Lionsclub ‘t Gooi en Lionsclub Hilversum organiseren voor de vierde maal het Groot Goois Dictee om geld op te halen voor goede doelen die laaggeletterdheid in het Gooi tegen gaan. Op dinsdag 30 oktober zal in zowel de Raadzaal als in de Burgerzaal van het Raadhuis in Hilversum het dictee gepresenteerd worden door NH Nieuws presentatrice Neijifi Ramirez.

Het Groot Goois Dictee haalt geld op om laaggeletterde Hilversummers te helpen. Dit doen ze door middel van sponsors en inschrijfgeld. Zo kost het €25,- om deel te nemen aan het dictee met een plekje in de Raadzaal. Er doen dit jaar ongeveer 75 mensen mee, waaronder 20 leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium en het Comenius College. De volledige bijdrage gaat naar het goede doel. Vorig jaar werd er €8500,- ingezameld.

Dit jaar wordt het ingezamelde geld gegeven aan Stichting Twinburgering. Stichting Twinburgering geeft cursussen Nederlands aan vluchtelingen. De cursus is voornamelijk gericht op Nederlands wat nodig is in werksituaties. “Nuttig Nederlands dus, zodat vluchtelingen snel alle namen van bijvoorbeeld gebruiksvoorwerpen en gereedschappen kennen. De projecten worden gecoördineerd door de Bibliotheek Hilversum, een afvaardiging van de bieb krijgt de cheque aangeboden”, aldus Raymond Serré, schrijver van het dictee en lid van Lionsclub Hilversum.

Afgelopen jaar werd het ingezamelde geld besteed aan drie goede doelen. Ten eerste werd er geld gegeven aan acht leesclubs op vier verschillende vmbo scholen. Het tweede goede doel was Digisterker met “Digiter Klik & Tik”. Zij hebben extra lesmateriaal aan kunnen schaffen en er zijn 24 deelnemers geholpen die eerst niet DigiTaalvaardig waren. Tot slot goede doel Taalmaatjes van Humanitas met “Project de Taalmaatjes Hilversum”. Taalmaatjes geeft één op één begeleiding aan laaggeletterden. Van het geld zijn vier nieuwe Taalmaatjes opgeleid en is er extra lesmateriaal aangeschaft.

Op de dag van het Groot Goois Dictee zullen de Raadzaal en Burgerzaal vanaf 19:30 geopend zijn. Na een opening door burgemeester Broertjes zal om 20:00 het dictee van start gaan. Rond 21:45 wordt de winnaar van het dictee bekend gemaakt. Het thema van het dictee zal dit jaar luiden: “Alles wat ons bezighoudt in ‘t Gooi.” De zinnen in het dictee zullen dus te maken hebben met het Gooi. Een voorbeeld van een dictee-zin uit 2016: “De schrijver ziet dat steeds dezelfde mensen eropuit zijn om ertussenuit te knijpen met de beker. Maar is hij een donquichot als hij probeert het tij te keren? Is zijn nieuwe dictee toch weer een eerstesteenlegging voor een nieuwe zege van een pseudowetenschappelijke pseudo-intellectueel?” Ook op de TV-zender van NHTV is het dictee live te volgen.

Laaggeletterdheid is in heel Nederland een groot probleem. Ongeveer 2,5 miljoen mensen hebben problemen met lezen, schrijven en/of rekenen. Mensen die laaggeletterd zijn hebben niet de capaciteit om normaal te kunnen functioneren in de Nederlandse maatschappij. Zo kunnen zij bijvoorbeeld geen naamborden lezen, formulieren invullen voor werk of belasting, geld pinnen of bijsluiters van medicijnen lezen. Ook in de gemeente Hilversum wonen mensen die dit niet kunnen. Binnen de leeftijdscategorie 16-65 is in Hilversum 13-16% laaggeletterd. Dat zijn ongeveer tussen de 7000-9000 inwoners.