De brandweer moet het hebben van vrijwilligers, ook in de regio Gooi en Vechtstreek. Vrijwilligers zijn overdag steeds vaker niet beschikbaar terwijl de brandweer ze dan juist hard nodig heeft.

Bij de brandweer zetten ze vaak vrijwilligers in omdat het anders niet te betalen is. In mei en juni is er onderzoek geweest naar de Nederlandse brandweer, waarvan de resultaten afgelopen maand bekend werden. Hieruit blijkt onder andere dat er een tekort is aan vrijwilligers en dat personeelsleden vaak moeten overwerken.

Robin Macco is woordvoerder bij de brandweer in de regio Gooi en Vechtstreek. Hij zegt dat de brandweer geen personeelstekort heeft, maar ziet wel een ander probleem. “Vrijwilligers zijn overdag steeds vaker niet beschikbaar. Het is niet zo dat er een tekort is bij ons, maar we zijn wel permanent aan het werven voor nieuwe strijdkrachten. Zo’n opleiding duurt namelijk twee jaar, dus we moeten daarop anticiperen om het gat te kunnen dichten.”

Verder gaat Macco in op het overwerken van personeel. “Het is niet zo dat personeelsleden overwerken, niet direct in ieder geval. Op het moment wanneer er niet genoeg mankrachten aanwezig zijn, roepen wij mensen vanuit andere dagdiensten op om dan in te springen. Het is zaak om creatieve oplossingen te bedenken zodat de brandweer altijd klaar staat. Wij moeten er namelijk voor zorgen dat er altijd primaire brandweerzorg is.”