Net als in veel andere grote steden zijn er weinig openbare toiletvoorzieningen in Hilversum. Vooral vrouwen, invalide en mensen met chronische ziektes aan hun spijsverteringskanaal zijn hier de dupe van.

In heel Nederland is er een tekort aan openbare toiletvoorzieningen. Dat stelde de maag-, lever en darmstichting in januari van dit jaar al vast. Veel steden hebben amper openbare toiletten in het centrum. Vrouwen, ouderen, invalide en mensen met chronische ziektes aan hun spijsvertering hebben hier het meest last. Veel openbare toiletten zijn namelijk alleen beschikbaar voor mannen. Ook in Hilversum is dit een probleem dat al langer speelt.

De gemeenteraad van Hilversum stemde in juli unaniem in met de motie “Vrolijk Verder”. In deze motie van D66 wordt het college verzocht om voldoende herkenbare openbare toiletten te verspreiden over het stadscentrum. Twee zogeheten “uriliften” stonden al op de planning. Maar deze toiletten gaan alleen ’s nachts open en zijn niet beschikbaar voor vrouwen of invalide.

Eline Prange (47) maakt als moeder van twee jonge kinderen vaak gebruik van een openbaar toilet: “Het mogen er wel wat meer worden, wij gaan altijd naar de Hema of een cafeetje ofzo, want zo’n urinoir of hokje op straat speekt me nou ook niet écht aan moet ik zeggen.”

Openbare toiletten zijn vaak ook erg vervuild. Uit het jaarlijks Nationaal Toiletonderzoek 2016 bleek dat slechts een kwart van de openbare toiletten in Nederland enigszins schoon waren.

Het centrum van Hilversum telt slechts vier openbare en semi-openbare toiletten. Dit meldt de app “Hoge Nood”, een app die alle openbare toiletvoorzieningen in kaart wil brengen. De enige openbare toiletten die toegankelijk zijn voor vrouwen zijn de semi-openbare toiletten, bijvoorbeeld de Subway en de McDonalds. De overige toiletten zijn urinoirs en dus enkel te gebruiken door mannen. Hierdoor kan een tekort aan openbare toiletten wildplassen bevorderen. Volgens het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) stond Hilversum op plaats vijf van gemeentes met de meeste wild plassende vrouwen in 2016. Den Haag spant de kroon.