HILVERSUM - De politie heeft twee minderjarige jongens aangehouden naar aanleiding van de brand op de Laapersheide. Uit recent politieonderzoek is gebleken dat de grote brand op de Laapersheide begin deze maand niet is ontstaan door opzettelijke brandstichting.

De grote brand op de Laapersheide ontstond op 8 april  in de loop van de avond. Het was die dag droog en er stond een harde wind, waardoor het vuur zich nog sneller verspreidde dan normaal. Even was er angst dat het vuur zou overslaan naar het bos naast de Laapersheide, maar dat heeft de brandweer weten te voorkomen. Boven Hilversum en de directe omgeving was er veel rook te zien. Ook werd het treinverkeer tussen Hilversum en Utrecht stil gelegd.

Getuigen hadden jongeren gezien en vuurwerkknallen gehoord. Het vermoeden bestond daardoor dat het om opzettelijke brandstichting ging. Uit politieonderzoek bleek dat de brand inderdaad door het gebruik van vuurwerk was ontstaan, maar dat er geen sprake was van brandstichting. Een verdachte meldde zich uit eigen initiatief, waardoor een tweede verdachte ook kon worden aangehouden. De twee verdachten zijn 14 en 15 jaar oud en zijn allebei na verhoor weer naar huis gestuurd.

Een gebrek aan bluswater bemoeilijkte het werk. De brandweerauto’s moesten telkens bij een centraal vulpunt water halen, om vervolgens terug terug te rijden naar de vuurhaarden.

In totaal waren er tien blusvoertuigen nodig om de brand te blussen. Het kostte de brandweer ongeveer twee uur om de brand onder de controle te krijgen. Verder werd er een politiehelikopter ingezet om door middel van een warmtecamera andere brandhaarden op te sporen. In totaal is er ongeveer 6 hectare aan heide verwoest.