HILVERSUM – de VVD is afgelopen week bij de Provinciale Statenverkiezingen in Hilversum als winnaar uit de bus gekomen. De liberale partij kreeg ruim zesduizend stemmen, ongeveer 16 procent van het totaal in de gemeente. Forum voor Democratie, de nieuwe rechtse partij van Thierry Baudet, kreeg uiteindelijk de meeste stemmen in de provincie Noord-Holland.

GroenLinks is met bijna zesduizend stemmen de tweede partij in Hilversum, gevolgd door D66, die maar 38 meer stemmen kreeg dan Forum voor Democratie. Het opkomstpercentage in de gemeente steeg met bijna 9 procent in vergelijking met de Provinciale Statenverkiezing van 2015. FvD wint samen met GroenLinks en de VVD de verkiezingen in Noord-Holland. Alle drie de partijen komen uit op negen zetels.

Ook kon men stemmen op de Waterschapsverkiezingen. In waterschap Amstel, Gooi en Vecht, waar Hilversum onder valt, gingen ruim vijfhonderdduizend mensen naar de stembus. De VVD is in de voorlopige uitslag de partij met de meeste zetels in het waterschap, namelijk vijf. Gevolgd door PvdA, Water Natuurlijk en Partij voor de Dieren, die voorlopig allemaal op vier zetels staan. De definitieve uitslag van de waterschapsverkiezingen wordt op 25 maart door het Centraal Stembureau bekendgemaakt.