HILVERSUM – Vorige week woensdag diende de VVD samen met de CDA een motie in voor supersnelrecht voor inbrekers die op heterdaad worden betrapt. Dit werd breed gesteund in de gemeenteraad.

Inbrekers die nu worden opgepakt, gaan eerst mee naar het bureau, worden ondervraagd en dan mogen ze thuis het proces afwachten, wat soms maanden kan duren. Eenmaal buiten kan de inbreker zijn criminele activiteiten gewoon voortzetten. Bij snelrecht staat de verdachten binnen zeventien dagen voor de rechter, bij supersnelrecht drie tot zes dagen. Deze twee voorbeelden zijn onderdeel van het lik-op-stukbeleid van de politie en justitie. Als de politie of justitie het supersnelrecht wil gaan gebruiken, moet de zaak bewijstechnisch makkelijk op te lossen zijn. Bijvoorbeeld als de persoon in kwestie op heterdaad is betrapt met het inbreken van een woning. Een verdachte heeft namelijk altijd recht op een eerlijk proces.

Ruud Verkuijlen, VVD gemeenteraadslid, heeft als commissaris bij de politie gewerkt en heeft daar veel ervaring opgedaan op het gebied van veiligheid. Het was dus niet raar toen hij met dat hij met het plan kwam voor het supersnelrecht De motie werd breed gesteund in de gemeenteraad.

Olaf Streutker, fractie voorzitter van het CDA, is blij met de motie: “Het is een goed plan, het geeft een duidelijk signaal af en voor de burgers is het geruststellend dat de dader in hechtenis zit. Wij vonden de manier hoe de motie was geformuleerd niet helemaal correct, je eist niet van het OM dat er een supersnelrecht komt, dat vraag je. De gemeenteraad mag niet gaan bepalen hoe de politie en het OM te werk moeten gaan” aldus Pierre van Rooden gemeenteraadslid van de SP. Fractievoorzitter van CDA Olaf streukter is ook enthousiast: “Goed plan bij deze specifieke gevallen, de strekking is duidelijk en het geeft een duidelijk signaal naar de dader.”

Het OM is bezig met een onderzoek om het supersnelrecht in te voeren in Hilversum. Het is nog niet bekend wanneer het OM een uitspraak doet over de uitkomsten van het onderzoek.