HILVERSUM – De start van het onderzoek naar de bezettingsjaren in Hilversum is maandag ingeluid door de gemeente, Museum Hilversum en de Universiteit Utrecht. Hier werd opgemerkt dat er nog geen volledige publicatie bestaat van de oorlogsjaren in Hilversum. En dát terwijl de lokale geschiedenis van grote waarde is. Zo was hier in 1942 het hoofdkwartier van de Wehrmacht in Nederland gevestigd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Geraldien von Frijtag, Universitair docente geschiedenis, en tien stagiaires van de Universiteit Utrecht. In april 2020 zal er een boek verschijnen van de resultaten van het onderzoek, geschreven door Geraldien Von Frijtag.

De vraag naar wat er precies gebeurd is, wordt voorlopig nog niet beantwoord. “Helaas,” blijkt uit de reacties van de bewoners. Er is nieuwsgierigheid naar de lokale geschiedenis. De mensen in Hilversum reageren enthousiast op de start van het onderzoek. Zo sprak een bewoner: “Natuurlijk zijn we benieuwd naar het onderzoek. We wonen hier al zo’n veertig jaar en zijn op de hoogte van wat zich in Nederland heeft afgespeeld, maar daar is dan ook alles mee gezegd.” Andere mensen hebben meer angst voor wat de resultaten zullen opleveren. “Het is beangstigend en brengt een bepaald bewustzijn met zich mee, als we weten wat zich hier heeft afgespeeld,” aldus een Hilversummer.

Het onderzoek duurt vier jaar. Het eind is gericht op februari 2019.